poniedziałek, 23 czerwca 2014

Karkade na zimno - hibiskusowe orzeźwienie

Ze względu na powrót upałów, dziś wersja karkade na zimno. Ortodoksyjny muzułmanie, którzy w ogóle nie piją alkoholu, z chęcią tym napojem zastępują czerwone wino. Świetnie orzeźwia :)
Karkade na zimno - hibiskusowe orzeźwienie
Składniki:
2 szklanki suszonych płatków hibiskusa
litr wody
łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
sok z cytryny
pół szklanki brązowego cukru

Zagotować wodę, kiedy zacznie się gotować dodać kwiaty hibiskusa i natychmiast zestawić z ognia. Kwiaty powinny parzyć się około kwadransa.
Odcedzić płatki, dolać wodę pomarańczową i sok z cytryny. Przygotować syrop z cukru w proporcji 1:1 i osłodzić nim napój. Podawać schłodzone.

Jak ugasić pragnienie? Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Letnie Orzeźwienie 2014

sobota, 21 czerwca 2014

Gül Tatlısı - tureckie róże z ciasta

Dzisiaj kolejny przepis do tureckiej herbaty. Słodkie i pachnące różami ciastka o wspaniałym kształcie. Cieszą oko, ale szybko znikają :)
Gül Tatlısı - tureckie róże z kaszki manny
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
szklanka kaszki manny
szklanka jogurtu naturalnego
pół kostki stopionego masła
pół szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Syrop do nasączenia ciasta:
szklanka cukru
szklanka wody
łyżka wody różanej
sok z połowy cytryny 

całe migdały obrane ze skórek do dekoracji (na 10 minut wrzucić do wrzątku a następnie skórka się poluzuje i można wtedy ją łatwo zdjąć)

W robocie masło, oliwę, kaszkę manną i jogurt ukręcić na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy i szklankę mąki. Wyrobić. Dodawać po szklance mąki aż do uzyskania jednolitej zwartej kuli ciasta. Podzielić ją na cztery części i odstawić do miski. Przykryć ściereczką.

Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć szklanką-literatką koła. Łączyć po 4 jak na zdjęciu.

 Następnie mocno zwinąć zaczynając od lewego brzegu.
Docisnąć mocno brzegi, aby nie odstawały.
Przeciąć na pół - mamy dwie róże :)

Do środka każdego ciasteczka wcisnąć cały migdał (dość głęboko, i tak rosnące ciasto je lekko wypchnie). Ciastka wyłożyć do dość głębokiego ceramicznego naczynia do zapiekania. Zostawić odstępy między nimi, bo rosną w trakcie pieczenia. W międzyczasie z wody i cukru ugotować syrop, następnie dodać do niego wodę różaną i sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec aż ciasteczka i migdały zbrązowieją.
Gorące ciastka każde z osobna zalać obficie syropem. Odstawić na kilka godzin. Gorące ciastka wchłoną syrop. Nieco zostanie na dnie naczynia, ale to niczemu nie przeszkadza.
Jeść czy grać? Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 
 Przysmaki dla taty 4 Jeść czy grać? Przysmaki dla taty 4

piątek, 20 czerwca 2014

Türlü - turecki warzywny gulasz wegański

Dziś potrawa, która wg naszej dobrej znajomej króluje w tureckich stołówkach. Idealne szybkie danie na upały. Klasycznie używa się w nim więcej tłuszczu, nasza wersja jest chyba jednak znacznie zdrowsza :)
Türlü - turecki warzywny gulasz wegański
Składniki:
puszka ciecierzycy
duży bakłażan, pokrojony w 2cm kostkę
3 szalotki
6 średnich ziemniaków 

duża czerwona papryka
zielona cukinia

żółta cukinia 
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku 
łyżeczka suszonych płatków chili 
łyżka cukru  
2 szklanki passaty
sól, pieprz 
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do naczynia zapiekania wlać oliwę, czosnek, kolendrę, kminek, płatki chili i cukier i dobrze wymieszać. Dodać bakłażana, szalotki pokrojone w ósemki, ziemniaki pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w szerokie paski do naczynia i dokładnie wymieszać. Zapiekać przez 35 minut, następnie dodać cukinię pokrojoną w półtalarki i pomidorki koktajlowe i piec przez kolejne 25 minut, aż warzywa są miękkie. Rozrzucić ciecierzycę i polać passatą, doprawić solą i pieprzem i zapiekać jeszcze przez 5-10 minut.
 
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Lato w pełni! Wegetariański obiad III

czwartek, 19 czerwca 2014

Kıymalı Börek - placek z ciasta filo i mięsa

Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich przygotowuje się poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane.


Danie jest bardzo smaczne tak na ciepło i zimno. Jest też sycące - Alastor zapchał się dwoma kawałkami :)
 Kıymalı Börek - placek z ciasta filo i mięsa
Składniki na formę 21x26 cm (12 kawałków):
300 g mielonej wołowiny
14 płatów ciasta filo
4 łyżki oleju
drobno posiekana biała cebula
łyżeczka ostrej papryki w płatkach
szczypta czarnego pieprzu
łyżeczka soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
jajko
sól i pieprz

Podsmażyć cebulę na oleju aż do zeszklenia. Dodać mięso i smażyć aż będzie brązowe. Doprawić solą, pieprzem i papryką i zdjąć z ognia. Przygotować sos. Roztrzepane jajko wymieszać z jogurtem i dwoma łyżkami oleju. Formę do pieczenia lekko wysmarować olejem na dnie i na bokach. Przygotować 14 płatów ciasta filo przyciętych do wymiarów formy. Ułożyć pierwszy płat, polać łyżką sosu i rozsmarować sos pędzlem równomiernie na całym płacie. Położyć dwa kolejne płaty ciasta. Znów polać sosem i rozsmarować. Dołożyć jeszcze jeden płat. Na tym płacie rozłożyć 1/3 farszu. Przykryć dwoma kolejnymi, polać sosem i rozsmarować. Dołożyć kolejny płat na którym znów rozłożyć 1/3 farszu. To wszystko powtórzyć jeszcze raz. Ostatnią porcję farszu przykryć dwoma płatami, polać sosem i rozsmarować. Przykryć kolejnymi dwoma płatami i lekko docisnąć. Pokroić na porcje. Zalać resztą sosu, wsmarowując w powstałe nacięcia. Sosu może być całkiem sporo, tym lepiej się zapiecze :) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut lub do zbrązowienia wierzchu. Podawać na ciepło lub zimno.
 
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 

niedziela, 15 czerwca 2014

Tradycyjna turecka baklawa z orzechami włoskimi

Dzisiaj turecki klasyk. Słodki, orzechowy deser z ciasta filo, czyli bardzo cienkiego ciasta zrobionego z mąki, wody i odrobiny oleju. Skorzystaliśmy z gotowego, ponieważ jego przygotowanie chyba nawet dla nas to za dużo czasu :) Ciasto jest tak słodkie, że nawet Alastor pił do niego niesłodzoną kawę, co jest dla niego nie lada wyczynem :)
Tradycyjna turecka baklawa z orzechami włoskimi

Składniki na formę o wymiarach 26x21 cm:
100 g roztopionego masła wymieszanego z 2-3 łyżkami oliwy
18 płatków ciasta filo przyciętych do wymiarów formy (ciasto filo jest sprzedawane w bardzo dużych arkuszach, pewnie wystarczy 9 płatów, wydaje mi się, że to około połowa półkilowego opakowania)
150-170 g posiekanych bardzo drobno orzechów włoskich
200 g cukru
szklanka wody
sok z połowy cytryny (lub mniej jeśli ma być mniej cytrynowe)

Przygotować syrop. Wlać wodę do garnka o grubym dnie. Wsypać cukier. Od czasu do czasu mieszając, podgrzewać ostrożnie, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż powstanie syrop. Zdjąć z ognia. Dolać sok z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.

Przyciąć płaty ciasta filo tak, aby zmieściły się w blasze do pieczenia. Płytką blachę do pieczenia wysmarować mieszaniną masła i oliwy. Na dnie ułożyć luźno trzy płaty ciasta. Trzecią warstwę wysmarować znów masłem z oliwą. Następnie znów ułożyć trzy warstwy ciasta filo i nasmarować masłem. Czynność powtórzyć. Na dziewiątej z kolei warstwie ciasta filo wysypać pokruszone orzechy (odłożyć łyżkę orzechów do dekoracji). Przykryć je trzema warstwami ciasta filo i znów posmarować tłuszczem. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Powinniśmy zatem uzyskać 18 warstw ciasta. Dużym ostrym nożem pociąć ciasto na kwadratowe kawałki. Z naszej blaszki wyszło 15 kawałków. Pozostałe masło rozlać na wierzchu ciasta, nasączając dokładnie szczeliny między kawałkami. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - aż do ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zalać ciasto syropem a następnie każdy z kawałków udekorować kopczykiem z orzechów włosków (póki syrop się nie wchłonął, wtedy orzechy się przykleją). Podawać schłodzone, z gorzką herbatą lub kawą :)

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 

sobota, 14 czerwca 2014

Fırında köfte patates - tureckie köfty zapiekane z warzywami /mięso

Pozostajemy w tureckich klimatach. Dziś przepis na klasyczne danie - köfty z wołowiny. W odróżnieniu od wersji z zeszłego roku, nie smażone, ale pieczone w towarzystwie pomidorów i papryki. Użycie oryginalnej tureckiej mieszkanki przypraw zrobiło swoje. Moim zdaniem świetna alternatywa dla zwykłych mielonych :)
Fırında köfte patates - tureckie köfty zapiekane z warzywami
Składniki:
powstające köfty

500 g mielonej wołowiny (u mnie łata)
3-4 średnie ziemniaki
zielona papryka
pomidor
mała biała cebula
ząbek czosnku
pół szklanki bułki tartej
łyżka tureckiej przyprawy do keft (lub mieszanka: oregano, cynamon, kardamon, kumin, słodka papryka)
2 łyżki posiekanej natki piertruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
woda
sól, pieprz
oliwa





Przygotować masę na kefty: mięso, bułkę tartą,starte cebulę i czosnek, pietruszkę i przyprawy (dodać ok. łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu) dobrze wymieszać w dużej misce (najlepiej palcami). Nabierać ok. łyżkę masy i formować płaskie, okrągłe kotleciki o średnicy ok. 5 cm. Z podanych proporcji wyszło 24 kotleciki. Warzywa umyć, obrać i pokroić na plastry ok. 0,5 cm, a paprykę na dość szerokie podłużne kawałki. Przygotować sos: przecier pomidorowy wymieszać z solą i pieprzem (do smaku) i ok. szklanką wody. naczynie do zapiekania wysmarować
oliwą i układać naprzemiennie kotleciki i plastry ziemniaka w rzędach lub okręgach, zależnie od kształtu naczynia, a następnie poprzetykać pomidorem i papryką jak na zdjęciach i polać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 40 minut lub aż ziemniaki będą miękkie.



Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

środa, 11 czerwca 2014

Karkade - egipski napój hibiskusowy

Dziś przepis na napój rodem z Egiptu, zwany czerwonym złotem Faraonów. Karkade, znane u nas pod nazwą herbatki hibiskusowej przyrządza się z malwy sudańskiej, jedynej jadalnej odmiany hibiskusa. Jest to narodowy napój w Egipcie, gdzie podaje się go na różne okazje, wśród chrześcijan np. w czasie Bożego Narodzenia.

Na marginesie hibiskus jest pyszny w formie kandyzowanej, może być świetną przekąską.

Karkade - egipski napój hibiskusowy
Dzisiaj wersja na gorąco. Kwiaty hibiskusa wrzucić do wrzącej wody i gotować (można użyć odrobiny cynamonu) na bardzo małym ogniu około 7-8 minut. Po odcedzeniu płatków posłodzić do smaku cukrem lub miodem.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Herbata po hassańsku - bliskowschodnia herbata z karmelem

Na Bliskim Wschodzie herbata jest tradycyjnie zaparzana lub delikatnie gotowana w czajniku i spożywana z niewielkich szklanek z dużą ilością cukru.Podaje się do niej słodycze, jak ciastko w tle, o którym wkrótce więcej napisze Karola :)

Herbata po hassańsku - bliskowschodnia herbata z karmelem
Składniki:
biały cukier
dobrej jakości liściasta czarna herbata 
w zimne dni: kilka rozgniecionych ziaren kardamon

Do czajnika lub imbryka z otwieraną górą o pojemności min. 1,5 litra wsypać (w zależności od upodobań smakowych) od 4 do 6 łyżek białego cukru. Dolać 2 łyżki zimnej wody. Lekko zamieszać. Na małym ogniu ugotować karmel o kolorze jasnego bursztynu. Zdjąć czajnik z ognia i zalać karmel do pełna. Wsypać czubatą łyżkę herbaty. W zimne dni można dodać nieco kardamonu. Po zagotowaniu gotować na maleńkim ogniu ok. kwadransa. Przelać do tradycyjnych bliskowschodnich szklaneczek i od razu podawać.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014

niedziela, 8 czerwca 2014

Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i pieczarkami

Tortilla w kuchni hiszpańskiej to rodzaj grubego omletu z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw. Dość znana jest u nas wersja z podsmażonymi ziemniakami, ale występują też wersje bez tego dodatku, jak na przykład ta, która przygotowałam wczoraj, z pieczarkami i szpinakiem.
Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

350 g pieczarek w plasterkach
280 g świeżego szpinaku
2 łyżki migdałów w płatkach
5 jajek
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki wody
90 g utartego sera
2 łyżki oliwy
sól i pieprz 

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pieczarki, lekko osolić i podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć aż liście zwiędną. Zmniejszyć ogień i wmieszać płatki migdałowe, które uprażą się razem z pieczarkami i szpinakiem (można oczywiście uprażyć osobno, ale przekonałam się, że nie jest to konieczne). W misce ubić jajka z wodą, lekko doprawić i dodać pietruszkę. Wlać na patelnie i wraz z farszem smażyć 8 minut, aż spód się zetnie. Od czasu do czasu podnosić spód tortilli, aby nieścięte jajka spływały pod spód.
Tortille posypać serem, przykryć patelnie pokrywką i smażyć aż ser się stopi (wystarczy dosłownie minuta). Pokroić tortille na trójkąty i podawać na ciepło lub zimno.

¡Viva España! ¡Viva España! Czas na szpinak 4!

środa, 4 czerwca 2014

Hiszpańskie kruche ciasteczka migdałowe

Migdałowiec, hiszp. almendro, jest bardzo wytrzymałą rośliną, która nie potrzebuje specjalnych warunków do bytowania. Można uprawiać go na mało żyznych i suchych glebach. Migdałowiec nie może jednak rosnąć w miejscu, gdzie są niskie temperatury i jest wilgotno. Dlatego tak dobrze też przyjął się na terenach basenu Morza Śródziemnego, gdzie klimat w niektórych miejscach jest gorący i suchy. Wzgórza Hiszpanii porastają sady z migdałowcami. Nic więc dziwnego, że pachnące migdały są podstawowym składnikiem wielu deserów. Hiszpania jest jednym z trzech głównych producentów migdałów na świecie, zaraz po Stanach Zjednoczonych i przed Australią. Uprawia się tutaj wiele gatunków migdałów, w tym najważniejsze to Marcona, Largueta, Planeta, Valencias oraz odmiany uprawiane na Majorce. Poniżej przepis na typowe kruche ciasteczka z wykorzystaniem hiszpańskich migdałów, które mają wyraźny, nieco winny smak i świetnie nadają się do takich przepisów :)
Hiszpańskie kruche ciasteczka migdałowe
Składniki:
100 g masła
200g cukru
200 g mąki pszennej
łyżka Amaretto(opcjonalnie)
3-4 krople aromatu migdałowego
2 duże garści płatków migdałowych
jajko

Wszystkie składniki, umieścić w robocie kuchennym. Jak zwykle przypominam, aby używać wyłącznie zimnego masła - ciastka tak przygotowane na pewno będą odpowiednio kruche, ale nie za twarde.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Powinno się zbić w jednolitą kulę. Powinno przy tym mocno pachnieć migdałami i masłem. Ciasto wybrać z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą.  Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm ciasteczka.

Później ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).

¡Viva España! Jeść czy grać?
Jeść czy grać? ¡Viva España!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...