wtorek, 21 marca 2017

Sos tysiąca wysp

Dziś klasyk. Nazwa sosu pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp, tj. łańcucha wysp na Rzece Św. Wawrzyńca na pograniczu USA i Kanady. Sos zatem, wbrew mniemaniu wielu osób, nie ma za wiele wspólnego z tropikami. Sam sos jest niezwykle aksamitny, pyszny, o ciekawym łososiowym kolorze, a przy tym łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie warto jednak przy tym iść na łatwiznę i po prostu wymieszać majonez z ketchupem.
Sos tysiąca wysp

Składniki:
4 łyżki majonezu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka octu winnego
dwa ogórki konserwowe
4 marynowane cebulki
łyżka drobno pokrojonej marynowanej papryki
pół łyżeczki sosu Worcester
łyżeczka oregano
pół łyżeczki soli
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
szczypta cukru 

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Idealne jako dodatek do wędlin, mięs, ryb, ziemniaków, burgerów, frytek itp. 
Kuchnia Ameryki Północnej 2017

sobota, 18 marca 2017

Enmoladas - tortille z ostrym sosem mole

Dziś specyficzna odmiana enchiladas - niezapiekane, za to podane z wyjątkowym meksykańskim sosem mole poblano, o którym pisaliśmy tutaj. Równie dobre, jeśli nie lepsze :)
Składniki na sos:
2 strąki ususzonego chilli pasillia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
kawałek kory cynamonu ok. 5 cm
pół łyżeczki mielonego cynamonu
4 goździki
pół szklanki płatków migdałowych
1/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
2 łyżki sezamu + do posypania gotowej potrawy
pół łyżeczki nasion kolendry
1/3 szklanki rodzynek
2 łyżki kakao
puszka pomidorów
500 ml wywaru z kurczaka
sól. pieprz
olej

+2 piersi z kurczaka (można tez użyć gotowanego mięsa z kurczaka) 
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
8 kukurydzanych tortilli o średnicy ok. 20 cm


Chilli przekroić na pół i wyjść pestki, cebulę i czosnek posiekać drobno, podsmażyć na rozgrzanym oleju. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały, orzechy, sezam i kolendrę.  Następnie chilli, czosnku i cebuli dodać przyprawy w całości, podsmażyć przez minutę, dodać uprażone składniki, rodzynki i zalać połową bulionu, gotować 15 minut. Odstawić na chwilę żeby przestygło, usunąć przyprawy w kawałkach i zmiksować. Dodać resztę bulionu, pomidory, kakao i czekoladę, gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, następnie zmiksować i doprawić solą i pieprzem.

Kurczaka pokroić w paski, dodać przyprawy, obsmażyć na oleju. 

Podgrzać tortillę i posmarować od wewnątrz powstałym sosem i zawinąć w ciasny rulon. . Tortille układać obok siebie na talerzu, polać obficie sosem. Podawać posypane sezamem prażonym, świeżą kolendrą i cebulą oraz ewentualnie serem białym dla złagodzenia ostrego smaku. 


Kuchnia Ameryki Północnej 2017

czwartek, 16 marca 2017

Enchiladas z kurczakiem i chorizo

Danie nieco przypomina włoskie cannelloni, z tą różnicą, że używany tortilli zamiast makaronu. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego „dodać paprykę chili”. Idealne na szybki obiad lub kolację.
Enchiladas z kurczakiem i chorizo
Składniki na porcję dla 2 osób:
8 kukurydzanych tortilli o średnicy ok. 20 cm
100 g startego żółtego sera
masło
listki kolendry
2 piersi z kurczaka (można tez użyć gotowanego mięsa z kurczaka)
3-4 "domowe" kiełbaski chorizo (małe kiełbaski z miękkim farszem, mogą być surowe, można pominąć lub zastąpić inną aromatyczną i pikantną kiełbasą)
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
olej

Sos pomidorowy:
3-4 strąki chilli (można wybrać ulubiony rodzaj lub użyć kilku różnych)
puszka pomidorów bez skórki
szklanka wywaru drobiowego
cebula
ząbek czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
szczypta zmielonego ziela angielskiego
szczypta cukru
sól, pieprz
olej

Przygotować sos: cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać pomidory, posiekane pozbawione pestek chilli i przyprawy, smażyć chwilę i dodać wywar. Gotować ok. 20 minut i zmiksować. W razie potrzeby dodatkowo odparować sos. Kurczaka pokroić w paski, dodać przyprawy, obsmażyć na oleju. Wyjąć mięso z kiełbasek i wymieszać z usmażonym kurczakiem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Każdą tortillę posmarować 2-3 łyżeczkami sosu, ułożyć mięso i zawinąć w ciasny rulon. Tortille układać obok siebie w formie, podlać dodatkowo sosem i posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190-200 stopni przez 20 minut. Podawać posypane listkami kolendry.
Kuchnia Ameryki Północnej 2017

środa, 15 marca 2017

Agua de Jamaica - mrożona herbata z hibiskusa


Aguas frescas, czyli świeże wody to zbiorcza nazwa na napoje chłodzące z owoców, zbóż lub kwiatów,  bardzo popularne w Meksyku i całej Ameryce Środkowej. Dotąd na naszym blogu gościło agua fresca z mango oraz z truskawek oraz ogórków. Dziś agua fresca kwiatowa, zwana wodą z Jamajki.

Herbatka z hibiskusa jest bardzo popularna na całym świecie. Kwiat hibiskusa rośnie w klimacie tropikalnym i pół-tropikalnych. Można znaleźć suszone kwiaty hibiskusa w prawie każdym sklepie z ziołami. Trzeba jednak uważać - hibiskus to silny naturalny diuretyk, więc można spędzić w toalecie nieco więcej czasu niż zwykle ;) Za to ma dużo witaminy C. i obniża ciśnienie krwi.

Agua de Jamaica - mrożona herbata z hibiskusa
Składniki:
2 szklanki suszonych płatków hibiskusa
pół szklanki cukru brązowego
litr wody
plaster świeżego imbiru
laska cynamonu
sok z limonki

Zagotować wodę, kiedy zacznie się gotować dodać cukier, gotować aż się rozpuści, następnie kwiaty hibiskusa z imbirem i cynamonem. Gotować jeszcze kwadrans. Kwiaty powinny parzyć się około kwadransa. Odcedzić kwiaty i przyprawy, przelać do dzbanka. Koncentrat powinien wystarczyć na ok. 6 litrów napoju. Podawać schłodzone ozdobione plastrami cytrusów.
Kuchnia Ameryki Północnej 2017

sobota, 11 marca 2017

Carlota de Limón - szybki limonkowy deser meksykański bez pieczenia

Pierwszy raz carlotę jedliśmy w nieistniejącej już meksykańskiej knajpce w Krakowie. Zabieraliśmy się za zrobienie tego deseru już któryś raz, niestety, brak jest przepisów na niego po polsku a u nas z hiszpańskim ciężko. Sekretem tego jak się okazało banalnego przepisu było dodanie w odpowiednim momencie soku z limonek. Deser wystarczy zamrozić dzień wcześniej by cieszyć się idealną kombinacją słodkości z kwaskowatą limonką.
Carlota de Limón - szybki limonkowy deser meksykański bez pieczenia
Składniki na formę 31 cm x 21 cm:
1 puszka 540 g słodzonego mleka skondensowanego
1 kartonik 500 g mleka skondensowanego
sok z ok. 3 limonek
skórka z 1 limonki
1 paczka (36 szt.) herbatników maślanych - u mnie prostokątne krakuski

Oba rodzaje mleka wlać do miski lub do kielicha blendera, dodać 2/3 skórki otartej ze sparzonej
limonki, miksować na wolnych obrotach stopniowo dolewając sok z limonki aż masa zgęstnieje, powinna być tak gęsta aby dało się ją swobodnie rozprowadzać łopatką. Uwaga, to sok z limonki dodany do mleka powoduje jego gęstnienie. Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników - do mojej weszło 12 ciasteczek, nie trzeba szczelnie przykrywać całego dnia, mogą być przerwy, wylać na nie 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciasteczek, powtarzać do uzyskania 3 warstw. Można oczywiście zrobić więcej warstw, trzeba tylko zwiększyć ilośc składników. Ostatnią warstwę masy posypać resztą skórki z limonki. Wstawić do zamrażalnika na min. 1 godzinę.

Można też na całą noc, wtedy trzeba przełożyć deser do lodówki na godziną przed podaniem.
Kuchnia Ameryki Północnej 2017

poniedziałek, 6 marca 2017

Chili con carne

Chili con carne gościło już na naszym blogu. Jest z nim nieco jak z bigosem - każdy ma nieco inny przepis a danie najlepiej smakuje, gdy się "przegryzie". Dziś wersja bardzo strączkowa z aż trzema rodzajami fasoli. Idealne danie na chłodniejsze przedwiośnie.
Chilli con carne

Składniki:
1 kg mięsa mielonego (najlepiej nieco tłustsza wołowina, np. kark, łopatka, rozbratel)
puszka czarnej fasoli
puszka czerwonej fasoli
puszka fasoli pinto
pół puszki kukurydzy
czerwona papryka
zielona papryka
kartonik 500 ml passaty lub 2 puszki pomidorów
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki mielonego kuminu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
1,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka mielonej chilli pasila
pół łyżeczki innej ulubionej mielonej chilli (lub więcej jeśli ma być ostrzejsze)
sól, pieprz
olej

Do podania:
biały ryż, tortille, nachosy
starty ser lub śmietana
listki kolendry lub pietruszki

Czosnek posiekać drobno i podsmażyć na oleju na jasno brązowo, dodać mięso i zwiększyć ogień, smażyć aż mięso lekko się przyrumieni. Zmniejszyć ogień. Dodać osączone i przepłukane fasole, kukurydzę, pokrojoną w średnią kostkę paprykę i pomidory, dobrze wymieszać, dodać przyprawy poza solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godzinę. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie dodać więcej ostrej papryki (zawsze tak robię w daniach, które podczas gotowania redukują ilość płynu - jeśli posolimy na początku, może się okazać, że danie jest przesolone, wtedy niewiele już da się zrobić, a dosolić można zawsze). Poddusić jeszcze 10-15 minut.
Podawać z ryżem lub tortillą, posypane startym serem i listkami kolendry lub pietruszki.

Kuchnia Ameryki Północnej 2017

niedziela, 5 marca 2017

Kuchnia amerykańska: Pomarańczowe brownie

Zaczynamy naszą akcję kuchni Ameryki Północnej od kolejnego przepisu na amerykańskie brownie. To ciasto występuje w setkach odmian, smaków, z wieloma dodatkami. Tym razem zdecydowaliśmy się na wersję ze skórką pomarańczową. 

Ciasto świetnie się przechowuje i transportuje, stąd często w USA jest elementem śniadania do pracy.
Brownie pomarańczowe
Składniki na dużą foremkę: 
2 tabliczki gorzkiej czekolady 
170 g masła 
300 g cukru 
120 g mąki 
5 jajek 
3 łyżki kakao
skórka otarta z 1 pomarańczy
szczypta soli 

Czekoladę roztopić z masłem. Pomarańczę dobrze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową część). Suche składniki ciasta wsypać do miski, dodać jajka i masę czekoladową, dobrze wymieszać. Prostokątną foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, przelać do niej ciasto (uwaga, ciasto ma dość specyficzną konsystencję, najlepiej starać się wylać je równomiernie, bo nie bardzo chce się wygładzić łopatką). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut, sprawdzać patyczkiem, ale uwaga, ciasto jest kleiste, więc będzie oblepiało patyczek, chodzi o to żeby nie było na nim surowej masy). Po ostudzeniu pokroić w kwadraty.
Kuchnia Ameryki Północnej 2017
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...