Piyaz,zwany w Iranie پیاز - od cebula; -, to danie bardzo popularne w obu tych krajach Bliskiego Wschodu. Choć zazwyczaj stanowi dodatek do dań mięsnych, z chlebem może również stanowić samodzielne danie. Gdy wcześniej ugotuje się fasole, danie jest ekspresowe.
Piyaz - turecka sałatka fasolowa |
Składniki:
czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka
pęczek pietruszki
młoda cebulka-dymka - biała część pokrojona w drobne plasterki
duży pomidor malinowy pokrojony w kostkę albo ok. 250 g mixu pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
2 jajka ugotowane na twardo
garść czarnych oliwek wypestkowanych
na sos:
3 łyżki octu winnego
3 łyżki soku z cytryny
10 łyżek oliwy
łyżka sumaku
sól, pieprz
10 łyżek oliwy
łyżka sumaku
sól, pieprz
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku i mocno wstrząsnąć. Zalać połową ciepłą, najlepiej tuż po ugotowaniu, fasolę. Wymieszać dokładnie i dstawić na kwadrans. W tym samym czasie drugą połową zalać w osobnej misce cebulę z dymką i natką pietruszki - dzięki temu stanie się miększa i mniej ostra.
W małej misce umieść pokrojoną cebulę i natkę i zalej resztą sosu. Wymieszaj i odstaw do macerowania na 15 minut. Dzięki temu cebula stanie się łagodniejsza.Połączyć zawartości obu misek, dodać pokrojone pomidory, oliwki i wymieszać. Udekorować wierzch sałatki ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i posypać dodatkowo jeszcze trochę sumakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz