Przełom października i listopada w tym roku na naszym blogu to kuchnia amerykańska. Na pierwszy ogień klasyk: placek wiśniowy, prawie tak popularny jak słynny apple pie. Bardzo aromatyczne, soczyste, z maślanym kruchym ciastem. Jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Cherry Pie - placek wiśniowy |
Składniki na formę o średnicy 24-26 cm:
Ciasto:
240 g maki pszennej
150 g zimnego masła
30 g drobnego cukru
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
500g wydrylowanych wiśni
1/2 szklanki cukru
dwie łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotować ciasto: wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować
aż zbiją się w kulę (nastąpi to po ok. 2 minutach miksowania). Zawinąć w
folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę
(podawane w oryginalnym przepisie 30 minut to zdecydowanie za mało). Wiśnie posypać cukrem, aż puszczą sok.
Następnie wymieszać z przesianą skrobią ziemniaczaną i odstawić na chwilę. Formę na tartę lub inną formę do zapiekania wysmarować masłem, piekarnik
rozgrzać do temperatury 180 stopni. Mniej więcej 60% ciasta rozwałkować
między dwoma kawałkami folii spożywczej, przenieść na formę, docisnąć,
zebrać nadmiar z brzegów (można też zwyczajnie wylepić formę ciastem).
Ciasto lekko nakłuć widelcem i ułożyć na nim papier do pieczenia, na
którym równomiernie rozsypać suchą fasole lub ryż. Podpiec ciasto przez
ok. 15 minut i wyjąć z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozłożyć wiśnie. Resztę surowego ciasta rozwałkować i nakryć nim wiśnie (nie
powinny już być gorące). Docisnąć surowe ciasto do upieczonego brzegu,
na środku zrobić dość długie i głębokie nacięcia (żeby para z jabłek
miała jak się ulatniać) piec
przez ok. 30-35 minut aż wierzch się zezłoci. Należy przy tym uważać z
temperaturą, w piekarniku elektrycznym najlepiej włączyć jedynie górną
grzałkę.
Można podawać jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz