Dziś kolejny klasyk. Nie da się wyobrazić sobie Nowego Jorku bez hot-dogów. To kolejny wpływ imigrantów na kuchnię amerykańską - tym razem niemieckich. Podobno pierwsze dachshundy z Frankfurtu były sprzedawane na Coney Island już w 1871 r. Rozsławiła je jednak Wystawa Światowa w 1893 r. - od tego czasu hot-dogi stały się jednym z symboli szybkiego, zbiorowego żywienia.
New York Hot-Dog - Klasyczny nowojorski hot-dog |
4 bułki do hot-dogów
4 parówki lub frankfurterki
duża cebula pokrojona w piórka
kapusta kiszona według uznania
ostra musztarda
dwie łyżki ketchupu
sól i pieprz
łyżeczka cynamonu
Cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni. Dodać ketchup, sól i pieprz oraz cynamon. Smażyć, aż cebula zmięknie. Do podgrzanej bułki hotdogowej włożyć zgrillowaną parówkę lub frankfurterkę, dodać przesmażoną cebulę i kapustę kiszoną. Polać musztardą.
Zaintrygował mnie cynamon...
OdpowiedzUsuńBędę musiał wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńHod dogi to ja uwielbiam! Pozdrawiam kuchnia i styl
OdpowiedzUsuń