Dziś libańska propozycja podania hummusu. Świetnie smakuje tak z siekaną, jak i mieloną jagnięciną. Równie dobre jest nawet bez mięsa - wtedy to po prostu hummus, ciecierzyca, orzeszki piniowe i pyszny sos cytrynowy.
Hummus kavarna - libański hummus z jagnięciną i sosem cytrynowym |
Składniki:
porcja hummusu
sos cytrynowy:
sok z całej cytryny
4 łyżki białego octu winnego
zmiażdżony ząbek czosnku
łyżka drobno posiekanej natki pietuszki
sól do smaku
kavarna:
4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki orzeszków piniowych
pół kilo siekanej lub mielonej jagnięciny, najlepiej łopatki lub karkówki
łyżeczka soli
łyżka masła
łyżeczka oliwy
łyżka zmielonego ziela angielskiego
pół łyżeczki zmielonego cynamonu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżeczka za'ataru lub oregano
łyżka octu winnego (białego)
po łyżce posiekanej świeżej mięty i pietruszki i trochę do przybrania
Mięso na kawarnę wraz z przyprawami wymieszać w sporej misce i odstawić do lodówki do zamarynowania na godzinę.
Składniki sosu cytrynowego wymieszać przez wlanie do zamykanego słoika i mocne wstrząśnięcie.
Podgrzać
masło z oliwą na patelni na średnim ogniu. Dodawać mięso partiami i
obsmażyć przez 2-3 minuty - mięso powinno pozostać różowane w środku.
Hummus
umieścić na miseczkach, zostawiając dołek w środku. Wypełnić dołki
kawarną, posypać ciecierzycą, polać sosem cytrynowym i udekorować natką i orzeszkami piniowymi. Podawać z chlebem arabskim i marynowaną rzepą.
Dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuńTyle, że zwykle idę na łatwiznę i dorzucam na wierzch gotowa szawarmę...
;)