Kto nie zna smażonego czeskiego sera? Niekonieczne musi być to zwykły ser żółty. Czesi równie często również smażą ser typu camembert, zwany u nich hermelinem. Dziś jednak smażymy olomoucké syrečky - serki ołomunieckie. Są
jednym z nielicznych czeskich serów o silnym, przenikliwym zapachu. Oprócz
soli nie dodaje się do twarogu żadnych innych sztucznych dodatków i
konserwantów. Należą do żywności dietetycznej z uwagi na bardzo niską
zawartość tłuszczu - około 1%. Co istotne, po smażeniu tracą swój przenikliwą woń ;)
Składniki:
8 krążków serków ołomunieckich
8 plasterków salami (np. uhersky, kostelecký, křemešník)
1 jajko
2 łyżki mleka
miałka mąka
bułka tarta
olej
8 plasterków salami (np. uhersky, kostelecký, křemešník)
1 jajko
2 łyżki mleka
miałka mąka
bułka tarta
olej
Między dwa krążki serka włożyć dwa plastry salami. Spiąć wykałaczką. Obtaczać naprzemiennie w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Jak chcemy mieć
zgrabne, pyszne Smažené tvarůžky a nie rozlany ser na całej patelni, warstw
musi być con najmniej trzy. Smażyć na głębokim oleju aż
do zrumienienia panierki. Idealny ser to taki, który ma chrupiącą skórkę
i płynne wnętrze.
tego serka w tej postaci nie jadła , czas to zmienić ;) tylko w takiej postacji robi sie bardziej kaloryczny ;)
OdpowiedzUsuńPytanie co gorsze - kalorie ze smażenia w panierce czy ten zapach ;))
Usuń