środa, 15 stycznia 2014

Smažený hermelín v sezamovém těstíčku

Kto nie zna smażonego czeskiego sera? Jeszcze przed II wojną światową w Czechach bardzo popularne były sery pleśniowe. Nic więc dziwnego, że kiedy wymiana handlowa z Zachodem stała się utrudniona, Czesi jednak sobie poradzili. I tak powstał ser hermelín z miejscowości Sedlčany. Śmiało można go zastąpić camembertem dostępnym w popularnych sieciach hipermarketów. Poniżej przepis na moją ulubioną wersję smażoną - w sezamowej panierce :)
Smažený hermelín v sezamovém těstíčku
Smażony ser pleśniowy w panierce sezamowej
Składniki:
ser typu camembert
jajko
ziarna sezamu
4 łyżki oleju (nie smażyć na głębokim tłuszczu)

Jajko roztrzepać w miseczce. Ser obtoczyć w  jajku a następnie w sezamie w miarę dokładnie. Smażyć na rozgrzanym oleju aż do zrumienia sezamowej panierki z obu stron.

Podawać z pieczywem lub hranolky  z ulubionym sosem np.  tatarskou omáčkou ;) chociaż ja lubię do tego nieco fushion - chiński sos hoisin lub tajski sos z chilli.

Dobrou chuť!

Kuchnia czeska 2014

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...