sobota, 25 maja 2013

Kuchnia czeska: Smažený sýr s hranolky a tatarskou omáčkou

Od dziś trwa nasza pierwsza akcja kulinarna - miesiąc kuchni czeskiej. Będziemy co jakiś czas wrzucać przepisy naszych południowych sąsiadów. Liczymy również na wasze przepisy.

Dziś klasyka -  Smažený sýr (lidově smažák) s hranolkami a tatarskou omáčkou. Kto nie zna smażonego czeskiego sera w bułce tartej? Często w czeskich knajpach to jedyne danie bezmięsne - ale na pewno niedietetyczne ;) Poniżej tradycyjne podanie: z frytkami i sosem tatarskim w czeskiej wersji.

Kuchnia czeska: Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou

Przepis na 3 porcje:
Smažený sýr  (Smażony ser):
300 g sera żółtego (powinien być twardy i bez dziur, u nas dało radę wysokogatunkowe salami)
1 jajko
bułka tarta

Tatarská omáčka (Czeski sos tatarski):2-3 łyżki śmietany 12 %
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
1 nieduży ogórek konserwowy
sól, pieprz

Hranolky (Frytki):
tutaj wiadomo - frytki to frytki ;)

Ser pokroić na plastry o grubości centymetra do dwóch i masie ok. 100g. Obtaczać naprzemiennie w roztrzepanym jajku i bułce. Jak chcemy mieć zgrabny, pyszny Smažený sýr  a nie rozlany ser na całej patelni, warstw musi być con najmniej dwie. Przed smażeniem ser w panierce należy jeszcze włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Smażyć na głębokim oleju aż do zrumienienia panierki. Idealny ser to taki, który ma chrupiącą skórkę i płynne wnętrze.

Sos przygotować przez wymieszanie śmietany, majonezu i musztardy z drobno przesiekanymi korniszonami. Doprawić solą i pieprzem. 

Podawać z frytkami.

Dobrou chuť!

4 komentarze:

  1. Jadłam w Pradze i miło wspominam echhh :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a no :) a ja zapraszam na grillowane ziemniaczki http://www.zgrilla.pl/ziemniaki-grillowane-w-folii/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest jedna zasada im będziemy więcej obtaczać to niestety będzie ta panierka nie dobra. Jest jedna zasada obtoczyć ser mlekiem i mąką. A potem wystarczy i należy tylko raz obtoczyć i jesteśmy pewni że ser się nie rozleci. Tak robią czesi

    OdpowiedzUsuń
  4. Czeska klasyka w najlepszym wydaniu! Uwielbiam smażony ser! I te twoje apetyczne zdjęcia... Już chyba wiem, co zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...