Kluski białe i czarne to bardzo popularne dodatki do dań na Śląsku. Jednak poza tym nie robiono u nas nigdy tradycyjnie pierogów. Zastępowano je właśnie kluskami, knedlami etc. Stąd kluski z mięsem. Należy pamiętać, że w odróżnieniu od zwykłych klusek śląskich, niezbyt nadają się ode do odgrzewania.
Kluski śląskie z mięsem |
składniki:
-kg ugotowanych ziemniakówmąka ziemniaczana (ilość wg przepisu poniżej)
jajko
250 g ugotowanego mięsa np. rosołowego
duża cebula
100 g śmietany 12 %
sól
pieprz
boczek na skwarki
Mięso zmielić, cebulę pokroić w drobną
kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Ugotować
kartofle w osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków
lub rozbić ubijakiem. Odłożyć, aż całkiem ostygną. Przełożyć do garnka lub
miski. Całość kartoflanej masy podzielić na 4 części. Jedną odłożyć na bok. W
to miejsce wsypać tyle mąki, ile było kartofli. Dodać jajko i ugnieść (nie zapomnieć
o odłożonej części:P) na jednolite ciasto. Jeśli masa będzie być kleista,
podsypywać mąką - powinno odchodzić od ręki. Z ciasta formować kulki, następnie spłaszczyć ręką, na powstałe
placuszki nakładać łyżeczkę farszu mięsnego, zlepić dokładnie brzegi i
formułować kulki, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do chwili
wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić. Podawać oblane roztopionym tłuszczem ze skwarkami.