Dawno nie robiliśmy sernika. Wiadomo, dla mnie najklasyczniejszy to wiedeński, chociaż odkąd mamy piekarnik elektryczny możemy poszaleć z ciastami, które wymagają stabilniejszej temperatury, jak np. klasyczny nowojorczyk. Dziś propozycja na sernik jeszcze delikatniejszy. Zamiast sera - jogurt grecki. Ciasto wychodzi cudownie lekkie i puszyste. Do przepisu należy koniecznie użyć jogurtu typu greckiego, jak najgęstszego.
Sernik z jogurtu greckiego |
Składniki na małą tortownicę:
Na spód:
250 g ciasteczek digestive
125 g masła, rozpuszczonego
Na spód:
250 g ciasteczek digestive
125 g masła, rozpuszczonego
Na masę:
trzy opakowania jogurtu greckiego (ok. kilograma)
300 g drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka cukru waniliowego
6 jaj i 2 żółtka
trochę roztopionego masła (1 łyżeczka) do wysmarowania formy
miód, posiekane pistacje lub orzechy włoskie ew. liście tymianku, do podania
Ciasteczka rozdrobnić mikserem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Na dnie tortownicy zrobić "ciasteczkowy" spód w ten sposób, że masę ciasteczkową mocno docisnąć do spodu tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około kwadrans. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Wszystkie składniki masy muszą być w temperaturze pokojowej. Inaczej ciasto się nie uda. Umieścić cały jogurt w mikserze. Ubijać przez 2 minuty aż stanie się lekki, puszysty i kremowy. Dodać połowę cukru i ubijać jeszcze minutę na średniej prędkości. Szpatułką zebrać z boków, aby cały jogurt był dobrze wymieszany. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, sok z cytryny oraz dwa żółtka. Mieszać na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Dodawać po jednym jajku dodając kolejne, gdy poprzednie połączy się z masa. Przelać na wcześniej przygotowany spód.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Piec przez 10 minut, pamiętając aby nie otwierać w tym czasie piekarnika. Następnie obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec przez dalsze 1,5 godziny.
Wyjąć z piekarnika i studzić w temperaturze pokojowej około 2 godzin. Następnie przenieść do lodówki i schładzać przez kolejne 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Do podania udekorować miodem, pistacjami, orzechami włoskimi lub liśćmi tymianku.