Kuchnia hinduska jest pełna naprawdę ostrych potraw. Kapsaicyna, czyli
związek chemiczny nadający ostrość potrawą, nie rozpuszcza się w wodzie.
Dlatego, jeżeli zrobiliśmy sobie krzywdę i czujemy jak np. coś
paprykowego wypala nam śluzówkę żołądka, dobrze jest wypić napój mleczny Stąd w Indiach bardzo
popularny jest napój lassi. Przygotowuje się je w domach, ale sprzedaje
się również w przydrożnych kawiarniach, restauracjach i hotelach. Pomaga
tak w upalnie dni, jak i jako dodatek do pikantnych curry i ostrych
mięs. Lassi przygotowuje się, ubijając jogurt z wodą i wybijając z niego
tłuszcz. Można pominąć ten etap, używając niskotłuszczowego naturalnego
jogurtu. Dziś propozycja pistacjowa.
Pistacjowe lassi - kuchnia hinduska |
Składniki (na 2 duże porcje):
340 ml jogurtu odtłuszczonego
170 ml niegazowanej wody
50 g niesolonych pistacji
340 ml jogurtu odtłuszczonego
170 ml niegazowanej wody
50 g niesolonych pistacji
łyżka miodu
łyżeczka wody różanej
szczypta kardamonu
łyżeczka wody różanej
szczypta kardamonu
Pistacje drobno pokruszyć. Wraz z
jogurtem, wodą i miodem przełożyć do blendera. Dodać szczyptkę kardamonu i wodę różaną.
Całość należy miksować na najwyższych obrotach, aż do uzyskania
jednolitej, gładkiej konsystencji. Przelać do wysokich szklanek, udekorować pistacjami.