Palak dal - hinduska soczewica ze szpinakiem |
200 g suchej żółtej soczewicy
200 g suchej czerwonej soczewicy
200 g liści świeżego szpinaku
ząbek starty czosnku (opcjonalnie)
łyżeczka kurkumy
łyżeczka nasion kuminu
łyżeczka startego imbiru
pół łyżeczki sproszkowanego chilli
szczypta sproszkowanego mango lub łyżeczka soku z cytryny
sól
olej
Oba rodzaje soczewicy należy umieścić w garnku, dodać łyżeczkę soli i kurkumę, zalać 800 ml wody i gotować ok. 20 minut. Część soczewicy powinna się rozgotować do konsystencji owsianki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kumin, czosnek i imbir, dodać z grubsza posiekany szpinak, smażyć 2-3 minuty aż szpinak oklapnie, następnie dodać chilli, soczewicę i mango lub sok z cytryny. Ewentualnie doprawić solą. W razie potrzeby dodać nieco wody. Można podawać z ryżem lub dodać 500 ml wody i 5-6 średnich pokrojonych w kostkę ziemniaków, wtedy otrzymamy gęstą pożywną zupę.