Cold brew to niezwykle popularny ostatnimi laty napój kawowy. Kawa ta nie zaparza się, a maceruje w chłodnej wodzie kilkanaście godzin. Dzięki temu otrzymujemy bardzo mocną esencję kawową (od 50 do nawet 150 mg kofeiny!), która z lodem świetnie smakuje w upalne dni.
Cold brew - kawa "parzona" na zimno |
Składniki na litr napoju:
50 g kawy (dobrze udaje się z jasnopalonej arabiki np. brazylijskiej lub etiopskiej)
1 litr zimnej wody
Do podania:
kostki lodu, mleko, lody waniliowe, ulubiony syrop smakowy
Kawę zmielić na tzw. średni piasek, czyli dość grubo, zalać zimną wodą i odstawić na min. 12 godzin. Można przemieszać co jakiś czas. Po tym czasie przecedzić napój (w zaparzaczu francuskim lub przez filtr do ekspresu przelewowego albo w inny sposób, który pozwoli pozbyć się fusów), do szklanek włożyć lód lub lody i inne dodatki, dolać kawę i gotowe.
Nigdy nie piłam tak przygotowanej kawy; jestem ciekawa jej smaku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji kulinarnej. Zachęcam do dodawania kolejnych przepisów :)
OdpowiedzUsuńhttps://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Najlepsza kawa Cold Brew jaką jak dotąd piłam była w Etno Cafe Ostatnio na ich stronie widziałam, że można dostać ją także w szklanej butelce i jestem tym pomysłem zachwycona! Nie ma nic lepszego niż Cold Brew w trakcie przerwy w pracy! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to koniecznie wybierzcie się do Etno Cafe!
OdpowiedzUsuń