Pogoda dalej nie rozpieszcza, więc akcja kuchni Bliskiego Wschodu, która będzie nam towarzyszyć cały lipiec, rozpocznie się czymś rozgrzewającym. Ostatnio eksperymentowaliśmy z soczewicą w wersji indyjskiej, dziś zupa-krem z Lewantu. Sumak, przyprawa charakterystyczna dla Libanu, jest bardzo kwaśny i fajnie równoważy ostrość chili. Dzięki temu krem ma słodko-kwaśny, orientalny smak. Jeżeli ktoś chce treściwszą wersję, można zastąpić wywar warzywny drobiowym.
Bliskowschodni krem z soczewicy (wegański) |
Składniki:
2 l wywaru warzywnego
szklanka ryżu
dwie szklanki soczewicy
cebula
łyżeczka kuminu
łyżeczka sumaku
łyżka soku z cytryny
łyżeczka chili
łyżeczka kurkumy
sól i pieprz
oliwa
Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na oliwie. Ryż i soczewicę przepłukać i gdy cebula będzie złocista, dodać do garnka. Dodać przyprawy i smażyć razem 2-3 minuty. Zalać wywarem. Gotować pod przykryciem ok. pół godziny, aż ryż i soczewica się rozgotują. Zmiksować. Podawać ozdobione pietruszką i ew. chili w płatkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz