Najprostszy na świecie sernik wiedeński, który zawsze wychodzi. Właściwie to nie do końca wiedeński. Długie lata robiliśmy klasyczny sernik krakowski, ale mama zbuntowała się i przestała robić kruchy spód i tak sernik krakowski został sernikiem wiedeńskim. Podobno mając 3 latka skorzystałam z chwili nieuwagi mamy wsypałam do masy serowej całą torebkę proszku do pieczenia. Sernik był do wyrzucenia, a mama wypomina mi do dziś.
Składniki na tortownicę 23 cm:
pól kilo twarogu półtłustego, nie może być miękki i nie powinna wylewać się z niego woda
pól szklanki cukru
pół kostki masła
5 żółtek
3 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej albo jeden ugotowany ziemniak
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół torebki cukru waniliowego
skórka z połowy cytryny
posiekana smażona skórka pomarańczowa
ewentualnie rodzynki
ewentualnie rodzynki
mąka lub bułka tarta do wysypania formy
Masło i ser pokroić na małe kawałki. Oddzielić żółtka od białek, 3 białka zachować. Do robota kuchennego wrzucić masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka i zmiksować stopniowo dodając ser, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli używamy ziemniaków, dodać je razem z serem (ale wtedy masa serowa zdecydowanie traci na smaku i nie da się wyjadać resztek z robota). Zmiksowaną masę przełożyć do miski i dodać skórki, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy serowej. Pierwszą porcję piany wymieszać energicznie, żeby rozluźnić masę, potem mieszać już delikatnie, żeby piana nie opadła. Przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 45-60 min. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem, jeśli wychodzi z ciasta suchy, jest gotowe. Najlepiej studzić w uchylonym piekarniku, wtedy nie powinien opaść.
Masło i ser pokroić na małe kawałki. Oddzielić żółtka od białek, 3 białka zachować. Do robota kuchennego wrzucić masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka i zmiksować stopniowo dodając ser, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli używamy ziemniaków, dodać je razem z serem (ale wtedy masa serowa zdecydowanie traci na smaku i nie da się wyjadać resztek z robota). Zmiksowaną masę przełożyć do miski i dodać skórki, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy serowej. Pierwszą porcję piany wymieszać energicznie, żeby rozluźnić masę, potem mieszać już delikatnie, żeby piana nie opadła. Przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 45-60 min. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem, jeśli wychodzi z ciasta suchy, jest gotowe. Najlepiej studzić w uchylonym piekarniku, wtedy nie powinien opaść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz