Dziś niezwykle popularne w północnych Indiach (Pendżab) danie wegetariańskie. Hindusi, szczególnie ci niejedzący mięsa w ogóle, uwielbiają warzywa strączkowe. Danie można podawać z ryżem (radźma chawal) albo z indyjskim pieczywem.
Radźma (Rājmā)- curry z fasoli |
Składniki na ok. 6 porcji:
2-3 puszki czerwonej fasoli
500 ml passaty lub 2 puszki pomidorów krojonych
biała lub czerwona cebula
3-4 ząbki czosnku
1,5 cm kawałek imbiru
pół łyżeczki mielonego chilli (u mnie kaszmirskie, może być inne)
pół łyżeczki garam masala
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
sól
olej do smażenia
opcjonalnie szczypta cukru
Do podania:
świeża kolendra
jogurt
ulubiony ryż (np. cytrynowy)
Cebulę, czosnek i imbir zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i posmażyć pastę na złoto, dodać pomidory i przyprawy (poza solą i cukrem), gotować 5 minut, dodać osączoną i opłukaną fasolę. Gotować 20 minut, doprawić solą i cukrem. Danie najlepsze jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz