niedziela, 15 kwietnia 2018

Ryż cytrynowy Lemon Rice Chitranna ಚಿತ್ರಾನ್ನ

Dziś przepis na dodatek, który już od jakiegoś czasu pojawia się w tle naszych przepisów - ryż cytrynowy, tradycyjne danie wegetariańskiej kuchni południowoindyjskiej, zwany chintranna. Można go zrobić z wcześniej ugotowanego ryżu, idealnie nadaje się też jako lekkie śniadanie.
Ryż cytrynowy Lemon Rice Chitranna ಚಿತ್ರಾನ್ನ
Składniki na porcję dla 2 osób:
100 g ryżu basmati lub jaśminowego
2 ziarna zielonego kardamonu
2-3 listki limonki kaffir
pół łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
pół łyżeczki kurkumy
opcjonalnie mały kawałek kory cynamonu
sok z połowy cytryny
opcjonalnie pół łyżeczki mango w proszku
olej
sól

W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i podprażyć na nim przyprawy poza solą i kurkumą (uwaga, podgrzana gorczyca strzela jak popcorn). Dodać ryż i smażyć ok. 3 minut - aż zarobi się lekko krystaliczny. Zdjąć garnek z ognia i odczekać chwilę aby lekko przestygł, wlać wodę tak aby przykryła ryż na ok. 1,5 cm - jeśli wlejemy wodę do gorącego garnka, olej będzie pryskać, posolić, dodać kurkumę i sproszkowane mango jesli go używamy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut, potem zdjąć pokrywkę i gotować często mieszając aż woda wyparuje. Gdyby ryż po wyparowaniu wody był niedogotowany, należy dodać jeszcze nieco wody i gotować do odparowania. Ugotowany ryż skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Kuchnia indyjska 2018

1 komentarz:

  1. uwielbiam cytrynowy ryż :) i pasuje do wieli mięs i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...