Vyběhlík zawdzięcza swą nazwę ciastu, które w trakcie pieczenia „
wybiega”, tworząc duże pęcherzyki, które po wyjęciu z piekarnika
pękają.
Składniki:
150 g mąki
3 jajka
0,25 l mleka
2 łyżki drobnoziarnistego cukru
szczypta soli
śliwki
masło do wysmarowania brytfanny
cukier z cynamonem do posypania
Do dużej miski wlać mleko. Roztrzepać w nim jajka. Dodać mąkę ze szczyptą soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Foremki wysmarować masłem, Wlać ciasto, na wierzch położyć śliwki i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasto się zrumieni. Każdą porcję przed podaniem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Podawać na gorąco.
Do dużej miski wlać mleko. Roztrzepać w nim jajka. Dodać mąkę ze szczyptą soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Foremki wysmarować masłem, Wlać ciasto, na wierzch położyć śliwki i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasto się zrumieni. Każdą porcję przed podaniem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Podawać na gorąco.
smakowicie
OdpowiedzUsuńNa ile foremek takich jak na zdjęciu starczyły podane proporcje?
OdpowiedzUsuńNa 3-4 w zależności jak dużo damy owoców - czym ich więcej, tym lepiej :)
Usuń