piątek, 22 stycznia 2016

Vyběhlík - bardzo łatwe ciasto czeskie

Vyběhlík zawdzięcza swą nazwę ciastu, które w trakcie pieczenia „ wybiega”, tworząc duże pęcherzyki, które po wyjęciu z piekarnika pękają.
Vyběhlík - bardzo łatwe ciasto czeskie
Składniki:
150 g mąki
3 jajka
0,25 l mleka
2 łyżki drobnoziarnistego cukru
szczypta soli
śliwki
masło do wysmarowania brytfanny
cukier z cynamonem do posypania 

Do dużej miski wlać mleko. Roztrzepać w nim jajka. Dodać mąkę ze szczyptą soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Foremki wysmarować masłem, Wlać ciasto, na wierzch położyć śliwki i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasto się zrumieni. Każdą porcję przed podaniem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Podawać na gorąco.

Kuchnia czeska 2016 Kuchnia czeska 2016

3 komentarze:

  1. Na ile foremek takich jak na zdjęciu starczyły podane proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 3-4 w zależności jak dużo damy owoców - czym ich więcej, tym lepiej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...