Paneer pochodzi z północy Indii. Wyrabia się go z tłustego krowiego mleka. Ma białą barwę i gładką teksturę. Ser ten bardzo łatwo przygotować w domu. Nawet ja sobie poradziłam. W tym miesiącu na naszym blogu możecie spodziewać się dzięki przynajmniej kilku przepisów na dania z kuchni hinduskiej.
Indyjski ser paneer - prosty przepis |
litr pełnego mleka, może być "sklepowe", ale nie UHT
sok z połowy średniej cytryny
Zagotować mleko na średnim ogniu, zmniejszyć płomień i dodać sok z cytryny. Mieszać, aż mleko zgęstnieje i zacznie się ścinać - garnek wypełnią wyraźne grudy i serwatka. Ostudzić do temperatury pokojowej. Przecedzić przez jałową gazę lub wygotowaną tetrową pieluchę, dobrze odcisnąć. Zachować serwatkę bo jest pyszna - wykorzystamy ją pewnie w jednym z najbliższych przepisów. Odciśnięty ser odstawić na sito lub talerz, obciążyć np. kamiennym moździerzem i zostawić na min. 20 minut, następnie przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc, ale wystarczą też 2 godzin. Na etapie oddzielania skrzepu można dodać dodatki smakowe- np. paprykę albo zioła.
Ser można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz