sobota, 13 października 2018

Cherry pie - placek wiśniowy jak z Toma i Jerrego ;)

Przełom października i listopada w tym roku na naszym blogu to kuchnia amerykańska. Na pierwszy ogień klasyk: placek wiśniowy, prawie tak popularny jak słynny apple pie. Bardzo aromatyczne, soczyste, z maślanym kruchym ciastem. Jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Cherry Pie - placek wiśniowy

Składniki na formę o średnicy 24-26 cm:
Ciasto:
240 g maki pszennej
150 g zimnego masła
30 g drobnego cukru
1 jajko
szczypta soli

Farsz:
500g wydrylowanych wiśni
1/2 szklanki cukru
dwie łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotować ciasto: wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować aż zbiją się w kulę (nastąpi to po ok. 2 minutach miksowania). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę (podawane w oryginalnym przepisie 30 minut to zdecydowanie za mało). Wiśnie posypać cukrem, aż puszczą sok. Następnie wymieszać z przesianą skrobią ziemniaczaną i odstawić na chwilę. Formę na tartę lub inną formę do zapiekania wysmarować masłem, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Mniej więcej 60% ciasta rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej, przenieść na formę, docisnąć, zebrać nadmiar z brzegów (można też zwyczajnie wylepić formę ciastem). Ciasto lekko nakłuć widelcem i ułożyć na nim papier do pieczenia, na którym równomiernie rozsypać suchą fasole lub ryż. Podpiec ciasto przez ok. 15 minut i wyjąć z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozłożyć wiśnie. Resztę surowego ciasta rozwałkować i nakryć nim wiśnie (nie powinny już być gorące). Docisnąć surowe ciasto do upieczonego brzegu, na środku zrobić dość długie i głębokie nacięcia (żeby para z jabłek miała jak się ulatniać) piec przez ok. 30-35 minut aż wierzch się zezłoci. Należy przy tym uważać z temperaturą, w piekarniku elektrycznym najlepiej włączyć jedynie górną grzałkę.
 
Można podawać jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.


Kuchnia Ameryki Północnej 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...