Zazwyczaj kojarzymy z Chinami kapustę pekińską. Właściwa kapusta chińska bardzo różni się od niej. Kapusta chińska, zwana też pak choi ma grubsze, bardziej mięsiste łodygi i bardziej zielone liście, niż kapusta pekińska. Nie wytwarza główek a jedynie rozety liściowe. Liście spożywa się w całości, najsmaczniejsze są jednak zgrubiałe łodygi. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że jest ona w regularnej sprzedaży na Placu Imbramowskim w Krakowie za niewielką kwotę :)
Zupa z chińskiej kapusty pak choi |
Składniki:
duża kapusta pak choi
500 ml wywaru warzywnego
łyżka octu ryżowego
łyżka sosu sojowego
łyżka cukru pudru
łyżka wermutu
świeża papryczka chili, drobno pokrojona
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
100 g ugotowanego ryżu.
100 g ugotowanego ryżu.
Odkroić łodygi kapusty i poszatkować liście. W garnku podgrzać wywar. Dodać kapustę i gotować kwadrans. Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i wermut. Mieszankę wraz z pokrojoną chilli dodać do wywaru. Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować jeszcze 3 minuty. Wymieszać mąkę z wodą na gładką pastę. Stopniowo wlewać mąkę z wodą do zupy. Gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Trzymać na ogniu jeszcze 4-5 minut. Do miseczek nałożyć po 2 łyżki ryżu, zalać zupą i podawać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz