Zeszły sezon letni minął na naszym blogu pod znakiem lemoniad. Wielką popularnością cieszyły się przepisy na klasyczną, imbirową czy na arbuzadę lub lemoniadę lawendową. Największe wzięcia miała jednak - co nas cieszy - nasza propozycja dla cukrzyków - lemoniada słodzona stewią.
Dziś , po lemoniadzie z truskawek oraz sosnowej, czas na ostatnią propozycję przed końcem lata - lemoniadę różaną. Wystarczy mieszanka syropu i wody różanej i uzyskujemy niezwykle aromatyczny napój. Tym razem udało mi się zręczniej poradzić sobie z barwnikiem spożywczym :)
sok wyciśnięty z 2 limonek
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
skórka starta z limonki i połowy cytryny
skórka starta z limonki i połowy cytryny
dwie łyżki wody różanej
szklanka lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
opcjonalnie: czerowny barwnik spożywczy
Sok z cytryn i limonek połączyć ze startą skórką. Dodać wodę i syrop różany i dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę barwnika spożywczego, jeżeli chce się uzyskać różowy kolor lemoniady. Zalać litrem wody mineralnego. Odstawić do schłodzenia, podawać z kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz