niedziela, 19 lipca 2015

Lekki letni tort kiwi

Po raz kolejny upiekłam tort. Tym razem to nie aż taka okazja, jak pierwsze imieniny synka - nasza dobra znajoma skończyła w fenomenalnym stylu studia prawnicze. Za to dostała od nas tort. Mamy gorące lato, więc tort jest na lekkiej śmietanowej masie, z dodatkiem świeżych owoców i lekkim ponczem. Według zainteresowanej, wyszedł świetny.

Lekki letni tort kiwi


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Biszkopt rzucany:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki ąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem śmietanowy:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru
50 ml soku z cytryny
zielony barwnik (u mnie Wilton kelly green)

Poncz:

150 ml wody
120 ml soku z cytryny i limonki
3 łyżki cukru
 
Dodatkowo:

8 średnich kiwi, pokrojonych w plasterki
wiórki białej czekolady
gotowe ozdoby czekoladowe wg upodobań

Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po  łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Do gotowej piany przesiać mąki i wymieszać delikatnie szpatułką, przelać do tortownicy. Piec do suchego patyczka (ok. 30-35 minut). Należy pilnować żeby temperatura w piekarniku nie przekroczyła 170 stopni, wtedy biszkopt nie wyrośnie tak jak powinien. Gorące ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika spuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Wyjąć z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu, przekroić na 2 blaty.
Składniki ponczu wymieszać aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przygotować krem: wszystkie składniki kremu (poza barwnikiem) schłodzone umieścić w misce i miksować do momentu uzyskania gładkiej sztywnej masy.
Pierwszy blat biszkoptowy umieścić na talerzu lub paterze, na której będziemy serwować tort, naponczować, rozsmarować ok. połowę kremu śmietankowego, położyć na tym plasterki kiwi, przykryć górnym blatem, leciutko docisnąć, naponczować (dobrze jest ponakłuwać skórkę biszkoptu nożem żeby poncz nie spływał po niej). Przełożony biszkopt schować do lodówki. W tym czasie przygotować kolorowy krem do dekoracji. Należy użyć bardzo niewielkiej ilości barwinka (do uzyskania takiego delikatnego, miętowego koloru wystarczyły 2 krople). Wyjąć biszkopt z lodówki i obłożyć kremem, wygładzić tępą stroną noża lub szpatułką. Udekorować pozostałymi plasterkami kiwi i ozdobami czekoladowymi. Gotowy tort powinien spędzić w lodówce, ale będzie dobry nawet po niecałych 4 godzinach schładzania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...