Sos holenderski to jeden z najbardziej klasycznych sosów. Wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Holandii. Jego przygotowanie wcale nie jest aż tak skomplikowane, a efekt jest wart włożonego wysiłku. Sos ma jedną poważną wadę, absolutnie nie nadaje się dla osób na diecie.
Składniki na 6 porcji sosu:
3 żółtka
175 ml klarowanego masła
sok z połowy cytryny
sól. pieprz
gorąca woda
Żółtka wybić do miski, którą należy umieścić nas naczyniem z gotującą się wodą. Do żółtek dodać gorąca wodę w proporcji łyżka na 1 żółtko o ubijać energicznie ok. 1 minutę. Ubijać dalej stopniowo dodając roztopione ciepłe masło i sok z cytryny. Powinno to trwać 3-5 minut, a sos powinien zgęstnieć jak majonez. Należy uważać aby masło nie było zbyt gorące i żeby miska nie dotykała dnem wrzącej wody, wtedy sos może się zwarzyć. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na ciepło, ze szparagami lub fasolką szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz