sobota, 14 lipca 2018

Baghali ghatogh باقالی قاتق- perskie jajka z bobem

Dziś danie typowe dla kuchni Iranu, które świetnie nadaje się tak na śniadanie, jak i przystawkę. Baghali Ghatogh, jest specjalnością prowincji Gilan na północy Iranu. Jest to robione z bobu, świeżego lub suszonego koperku, czosnku i jajek, przypomina zatem nieco strączkową wersję szakszuki. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu lub arabskiego pieczywa. 
 
Baghali ghatogh باقالی قاتق- perskie jajka z bobem

Składniki:
kilogram obgotowanego obranego ze skórek bobu
2 ząbki czosnku pokrojone w drobne plasterki
3 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz
pół pęczka drobno pokrojonego koperku
łyżka masła
oliwa
4 jajka

Rozgrzać oliwę na patelni i zezłocić na niej czosnek. Dodać bób, zwiększyć ogień i dodać przyprawy. Przemieszać dokładnie, dodać koperek i smażyć ok. 10 minut. Dodać na patelnie masło i gdy się rozpuści, wbić jajka na bób. Smażyć ok. 15 minut, aż biało się zetnie. Podawać gorące.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...