niedziela, 2 lipca 2017

Szakszuka شكشوكة‎‎ - bliskowschodnie śniadanie

Szakszuka oznacza "wielki bałagan" w egipskim i tunezyjskim dialekcie arabskiego. Niektórzy uważają, że po raz pierwszy znana była jako chakchouka, co po berberyjsku oznacza ragout warzywne. Inni wskazują na jemeńskie pochodzenie tej potrawy.

Szakszuka jest podstawą kuchni libijskiej, egipskiej, tunezyjskiej, algierskiej,czy też marokańskiej, tradycyjnie serwowana w żeliwnej patelni lub tadżinie. Jest to jednak danie niezwykle popularne we współczesnej kuchni izraelskiej, gdzie dziesiątki tysięcy Żydów z Tunezji i Libii wyemigrowało w latach 50 XX w.
Szakszuka شكشوكة‎‎ - bliskowschodnie śniadanie

Składniki:
dwa duże pomidorowy malinowe bez skórek lub pół puszki pomidorów poza sezonem
duża czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
duży ząbek czosnku zmiażdżony
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka harrisy
łyżeczka kuminu
3 jajka
sól
oliwa 

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać harrisę, koncentrat i kumin wraz z pokrojoną papryką. Podsmażyć aż zacznie być czuć mocno zapach kminu. Włożyć na patelnie pomidory i smażyć aż sok pomidorowy się mocno zredukuje. W podsmażonych pomidorach zrobić wgłębienie i wbić do niego jajka. Posolić do smaku. Patelnię przykryć pokrywą i smaż przez około 3-4 minuty aż białka jajek się zetną. Podawać wprost z patelni.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017 Ratujmy klasyki

1 komentarz:

  1. pyszne danie :) ja też przymierzam się, żeby u siebie pokazać szakszukę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...