czwartek, 5 lutego 2015

Cosce di pollo con patate e olive - Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami

Dziś przepis na szybki i pyszny obiad, który sam się robi - podudzia z kurczaka pieczone z warzywami. Do tej potrawy wybrałam zielone oliwki nadziewane marynowaną cytryną. Cytryna z oliwek nadaje daniu specyficznego posmaku. Idealne dla zabieganej pary na szczególną okazję.

Cosce di pollo con patate e olive
Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami

Składniki na 2 porcje:

4 podudzia z kurczaka
żółta papryka
6-8 nieduże ziemniaki
kilkanaście oliwek (u nas duże zielone nadziewane cytryną)
słodka papryka w proszku
mielony kminek
sól, pieprz
oliwa

Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, paprykę oczyścić i pokroić w spora kostkę. Naczynie do zapiekania lekko natłuścić oliwą (pamiętając, że w trakcie pieczenia z kurczaka będzie wytapiał się tłuszcz), na środku naczynia ułożyć umyte i osuszone podudzia, dookoła nich rozłożyć warzywa i oliwki, doprawić papryką, kminkiem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż ziemniaki będą miękkie.
Zima  we Włoszech Walentynkowe menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...