piątek, 31 lipca 2015

Pianka z mascarpone o smaku kiwi

Dziś przepis na prosty i efektowny letni deser z serka mascarpone i kiwi. Przepis jest łatwy, nie wymaga wielu składników i robi się błyskawicznie. Niedawno zrobiłam podobny deser, ale ze świeżymi truskawkami zamiast kiwi jako szybkie ciasto dla późno zapowiedzianych gości - było gotowe do jedzenia w ciągu 2 godzin od rozpoczęcia przygotowywania. Jak dla mnie to dużo lepsza opcja niż rozgrzewać piekarnik w gorący letni dzień.
Pianka z mascarpone o smaku kiwi
Składniki na średnią blaszkę:

Warstwa mascarpone:

250 g mascarpone
mały kubek śmietany 30%
3 łyżki cukru
galaretka o smaku kiwi
200 ml wody

Warstwa kiwi:

6 dojrzałych kiwi
galaretka o smaku kiwi lub cytrynowym
200 ml wody
cukier do smaku
opcjonalnie zielony barwnik

kilkanaście herbatników na spód

Rozpuścić pierwszą galaretkę kiwi w 200 ml wody, przestudzić. Prostokątną formę dokładnie wyłożyć folią spożywczą, ułozyć spód z herbatników (można także upiec biszkoptowy spód, ale jeśli ma być mało praco- i czasochłonnie, zostajemy przy herbatnikach). Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać mascarpone i ubijać do całkowitego połączenia. Do masy śmietanowo-serowej dodawać po łyżce galaretki. Cały czas mieszać mikserem na niskich obrotach. Gotową masę wylać na herbatniki i wstawić do lodówki do stężenia (nie powinno to zająć więcej niż 2 godziny. W tym czasie przygotować warstwę kiwi. Przygotować drugą galaretkę. Kiwi obrać i pokroić, dodać cukier i niewielka ilość wody, zagotować. Uwaga 1, gotowane kiwi traci kolor, więc jeśli używamy galaretki cytrynowej, można dodać odrobinę (dosłownie kroplę) zielonego barwnika spożywczego żeby masa z powrotem zrobiła się "kiwiowa". Uwaga 2, etap gotowania i barwienia pomijamy jeśli mamy galaretkę bez dodatki żelatyny. Kiwi zawiera enzym, który powoduje, ze żelatyna zwierzęca się nie ścina, który można zneutralizować gotowaniem. A jeśli nie używamy zagęstnika zwierzęcego, to gotowanie nie jest do niczego potrzebne. Owoce wymieszać z galaretką (nie musi być ostudzona), zmiksować na gładko, sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie, ostudzić i wylać na masę mascarpone. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, ale wystarczą w sumie niecałe 4 godziny w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...