środa, 10 lutego 2016

Couračka - czeska zupa z kiszonej kapusty

Każdy zna kapuśniak. Dziś u nas jego czeska wersja w wydaniu wegetariańskim/postnym. Sporo w niej poza kapustą ziemniaków i kminki, więc naprawdę czuć w niej czeskiego ducha ;)
Couračka - czeska zupa z kiszonej kapusty
Składniki:
200 g kapusty kiszonej
4 średniej wielkości ziemniaki
200 ml kwaśniej śmietany
100 ml mleka
2 łyżki miałkiej mąki
30 g masła
sól
kminek
cukier 


Obranie i opłukane ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Zalać wodą, osolić i dodać kminek. Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe (powinny być twardawe) dodać opłukaną kiszoną kapustę i zagotować. Dodać do zupy kwaśną śmietanę zaprawioną mlekiem i mąką. Zamieszać i jeszcze chwilę razem pogotować. Dosolić, popieprzyć, ewentualnie do smaku dodać odrobinę cukru lub wody spod kapusty, w zależności od preferencji smakowych. Do podania na wierzchu zupy dodać płatki masła.

Kuchnia czeska 2016 Kuchnia czeska 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...