sobota, 26 sierpnia 2017

Idealne na upały: Hinduskie pistacjowe lassi

Kuchnia hinduska jest pełna naprawdę ostrych potraw. Kapsaicyna, czyli związek chemiczny nadający ostrość potrawą, nie rozpuszcza się w wodzie. Dlatego, jeżeli zrobiliśmy sobie krzywdę i czujemy jak np. coś paprykowego wypala nam śluzówkę żołądka, dobrze jest wypić napój mleczny  Stąd w Indiach bardzo popularny jest napój lassi. Przygotowuje się je w domach, ale sprzedaje się również w przydrożnych kawiarniach, restauracjach i hotelach. Pomaga tak w upalnie dni, jak i jako dodatek do pikantnych curry i ostrych mięs. Lassi przygotowuje się, ubijając jogurt z wodą i wybijając z niego tłuszcz. Można pominąć ten etap, używając niskotłuszczowego naturalnego jogurtu. Dziś propozycja pistacjowa.
Pistacjowe lassi - kuchnia hinduska
Składniki (na 2 duże porcje):
340 ml jogurtu odtłuszczonego
170 ml niegazowanej wody
50 g niesolonych pistacji
łyżka miodu
łyżeczka wody różanej
szczypta kardamonu

Pistacje drobno pokruszyć. Wraz z jogurtem, wodą i miodem przełożyć do blendera. Dodać szczyptkę kardamonu i wodę różaną. Całość należy miksować na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przelać do wysokich szklanek, udekorować pistacjami.
Letnie ochłodzenie

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej. Pozdrawiam
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...