Postanowiłam zrobić tartę cytrynową. Na początek padło na wersje z kremem w stylu lemon curd. Chyba dałam trosze za dużo kremu, albo za krótko chłodziłam przed podaniem bo za pierwszym razem krem był troszkę niestabilny (nie spłynął mi z tarty, ale lekko przechylił się w dół). Następnego dnia, po całej nocy w lodówce nie było już tego problemu.
Wpis dedykujemy naszej wiernej czytelniczce Adze, której wpis na jednym z forów internetowych zmotywował nas, aby w końcu upiec tartę cytrynową :)
Wpis dedykujemy naszej wiernej czytelniczce Adze, której wpis na jednym z forów internetowych zmotywował nas, aby w końcu upiec tartę cytrynową :)
Tarta cytrynowa |
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła, schłodzonego
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 - 2 łyżki zimnej wody
Składniki na krem cytrynowy:
2 duże jajka
4 żółtka
220 g drobnego cukru do wypieków
120 g masła
skórka i sok z 1 dużej cytryny
250 g mąki pszennej
125 g masła, schłodzonego
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 - 2 łyżki zimnej wody
Składniki na krem cytrynowy:
2 duże jajka
4 żółtka
220 g drobnego cukru do wypieków
120 g masła
skórka i sok z 1 dużej cytryny
Wszystkie składniki ciasta włożyć do robota kuchennego i zagnieść ciasto na wysokich obrotach. Owinąć folią i schładzać w lodówce ok. godziny. Formę do tarty, nasmarować masłem i wylepić ciastem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć go ryżem lub fasolą. Wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier, piec kolejne 15 - 20 minut.
Przygotowac krem (mozna to zrobić dzień wcześniej). W szklanej misce wymieszać jajka, żółtka i cukier aż do całkowitego połączenia składników.. Dodać skórkę i sok z cytryny. W większym garnku zagotować odrobinę wody (uwaga, dobrać garnek tak żeby dało się na nim postawić miskę). Do pozostałych składników kremu dodać masło (nie trzeba go roztapiać, roztopi się w podgrzanym kremie) i postawić miskę na garnku z wrzątkiem, podgrzewać przez około 10-12 minut cały czas mieszając. Krem musi wyraźnie zgęstnieć i uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Woda pod nim ma cały czas wrzeć. Gotowy krem przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni kremu) i wystudzić, schłodzić w lodówce.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem cytrynowy, wyrównać. Przechowywać w lodówce, najlepiej podać następnego dnia.
Wpis inspirowany przepisem z serwisu moje wypieki.
Przygotowac krem (mozna to zrobić dzień wcześniej). W szklanej misce wymieszać jajka, żółtka i cukier aż do całkowitego połączenia składników.. Dodać skórkę i sok z cytryny. W większym garnku zagotować odrobinę wody (uwaga, dobrać garnek tak żeby dało się na nim postawić miskę). Do pozostałych składników kremu dodać masło (nie trzeba go roztapiać, roztopi się w podgrzanym kremie) i postawić miskę na garnku z wrzątkiem, podgrzewać przez około 10-12 minut cały czas mieszając. Krem musi wyraźnie zgęstnieć i uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Woda pod nim ma cały czas wrzeć. Gotowy krem przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni kremu) i wystudzić, schłodzić w lodówce.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem cytrynowy, wyrównać. Przechowywać w lodówce, najlepiej podać następnego dnia.
Wpis inspirowany przepisem z serwisu moje wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz