niedziela, 11 maja 2014

Ryba a'la Veracruz

Pisałam już, że zmieniłam miejsce gotowania. Trochę trwało zanim wszystko poukładaliśmy i przyzwyczailiśmy się do nowego miejsca. Poniżej pierwsze "poważne" danie, meksykańska ryba z Veracruz. W sam raz na kolację po całym dniu meblowania i rozpakowywania :)

Ryba a'la Veracruz
Składniki na 2 porcje:
400 g dorsza
cytryna
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
łyżka kaparów
10 zielonych oliwek bez pestek
oliwa
liść laurowy
łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz
masło do formy
 opcjonalnie: bazylia lub natka pietruszki do posypania

Rybę skropić sokiem z cytryny i posypać solą, odstawić. W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek i oliwki. Dodać pomidory i gotować na dużym ogniu kilka minut. Zmniejszyć ogień, wrzucić oregano i liść laurowy. Dodać kapary, dusić na małym ogniu około 10 minut. Sos doprawić solą i pieprzem, odstawić. Rybę usmażyć z każdej strony na rumiano. Naczynie żaroodporne (brytfankę) wysmarować masłem, włożyć rybę i zalać sosem. Przykryć i zapiekać około 15 minut i piekarniku nagrzanym do około 200 stopni.

Hola Mexico 4 Hola Mexico 4

2 komentarze:

  1. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...