Ciasto bananowiec |
Biszkopt:
6 jajek
szklanka cukru
4 łyżki oleju
szklanka mąki tortowej
budyń śmietankowy instant
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i wymieszać. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem i przelać na niego masę. Piec około pół godziny w 180 stopniach (bez termoobiegu).
Masa:
400 g jogurtu naturalnego
4 dojrzałe banany
0,5 l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru6 łyżeczek żelatyny w proszku
sok z cytryny
1/4 szklanki gorącej wody
tabliczka gorzkiej czekolady
Banany obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Zmiksować je i wlać jogurt. Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Wlać do masy bananowej i wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem-pudrem. Do masy bananowej powoli dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Biszkopt przekroić poziomo na pół. 1/3 Masy wyłożyć na dolną część biszkoptu. Ostrożnie położyć drugą połowę. Posmarować resztą masy i udekorować tartą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz