Długo się za to zabieraliśmy, ale w końcu odważyliśmy się z Alastorem na zrobienie domowego sushi. Nie może się ono obyć bez idealnie przygotowanego ryżu. Po pierwsze nie ma co oszczędzać na ryżu. Należy wybierać zawsze wysokogatunkowy, japoński ryż o małych ziarnach. Potem jest już z górki.
Sumeshi - ryż na sushi |
Składniki:
ok. 400 g japońskiego ryżu o małych ziarnach przeznaczonego do przygotowania sushi
2 łyżki octu ryżowego
łyżka cukru
pół łyżeczki soli
Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Ponawiać proces aż woda spod ryżu będzie klarowna. Następnie zostawić w niej ryż na kwadrans. Delikatnie potrząsnąć aby się nie zaczął sklejać i zostawić jeszcze na ok. 10 minut. Ryż wsypać do garnka i zalać wodą w stosunku 1:1 (mililitry:gramy). Zostawić na dużym gazie aż się zagotuje a następnie zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 10-13 inut. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Ryżu nie mieszać - prawidłowo gotowany nie przyklei się do dna. Ryż przenieść do dużej miski lub, jeżeli ktoś posiada, specjalnego naczynia z drewna o płaskim dnie - hanghiri. Rozpuścić cukier z solą w occie. Wlać mieszankę do ryżu. Delikatnie wymieszać ryż drewnianą łyżką, tak aby się nie połamał i wchłonął przyprawy. Idealnie byłoby, gdyby nad ryż wachlować - najlepiej specjalnym japońskim wachlarzem uchiwa - wtedy ryż szybciej się ostudzi i ocet szybciej wyparuje. Ułożyć ryż w stos po jednej stronie naczynia, dzięki czemu wolniej będzie wysychał. Przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz