Dziś przepis na mazurek dla zabieganych. Można zrobić jak się uprzeć nawet w niedzielę rano. Dzięki dżemowi morelowemu jest w nim nieco przełamana słodycz i nie jest jak sklepowy mdły produkt z dużą ilością lukru.
Ekspresowy mazurek wielkanocny |
Składniki na dwie formy po 22cm x 14 cm:
Ciasto:
130 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
100 g zimnego masła
jajko
Nadzienie:
3 łyżki dżemu morelowego
puszka (400 g) kajmaku
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki płatków migdałowych
Ciasto zagnieść w robocie aż utworzy jednolitą zwartą kulę. Schłodzić conajmniej godzinę w lodówce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić prostokąty z ciasta o wymiarach 22cm na 14 cm. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki o średnicy ok. pół centymetra. Wylepić z nich brzegi dookoła prostokątów. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec aż placki leciutko zbrązowieją. Po pierwszych kilku minutach można obniżyć temperaturę - dzięki początkowo wysokiej temperaturze mamy pewność, że brzeg nie spłynie (albo tylko troszkę ;)). Po wyjęciu z pieca gorące placki wysmarować cieniutko dżemem. Po ostygnięciu posmarować kajmakiem. Rozpuścić czekoladę. Zrobić z niej ozdobne wzorki na wierzchu i udekorować płatkami migdałów.
Na święta robiłam bardzo podobny, z dżemem śliwkowym ;-) Uwielbiam to połączenie kruchego spodu i kajmaku!
OdpowiedzUsuńMoże być spoko, już po świętach ale robię następnym razem ;)
OdpowiedzUsuńMoja siostra zrobiła bardzo podobnie.
OdpowiedzUsuń