Wszyscy znamy bogracz. Jednak ta nazwa tak naprawdę zarezerwowana jest dla rodzaju kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Na Węgrzech mianem bográcsgulyás określa się wyłącznie wersję dania przygotowywaną w wyżej opisanym kociołku, najlepiej na środku węgierskiej Puszty ;) Nasz bogracz to gulyásleves, czyli zupa gulaszowa.
Węgierska zupa gulaszowa (Gulyásleves) |
70 dkg wołowiny
2 pomidory
2 kolorowe papryki
80 dkg ziemniaków
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 opakowanie słodkiej papryki
5 ziaren pieprzu ziarnistego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
węgierska pasta paprykowa
sól, pieprz
olej
Na kluseczki:
3 jajka
7 płaskich łyżek mąki
Pokrojoną w kostkę wołowinę podsmażyć na oleju. Posiekaną cebulę zrumienić, połączyć z mięsem, dodać przecier pomidorowy, pokrojone w paski papryki i przyprawy. Dolać 100 ml wody i dusić ok. półtorej godziny. W miarę potrzeby podlewać wodą. w międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki: jajka dobrze roztrzepać z mąką- ciasto powinno się ciągnąć i lekko rwać- nie może być rzadkie jak na lany makaron. Gdy
mięso zmięknie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kluseczki (do wrzącego sosu wkładać łyżeczką małe kluseczki) i
przecier oraz 300 ml wody. Gotować ok. pół godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz