Rassolnik bynajmniej nie ma nic wspólnego z polskim rosołem. Rassol to rosyjskie słowo na wodę spod ogórków kiszonych. Zupa ta jest niesamowicie treściwa a woda spod ogórków mocno zmienia smak całej potrawy.
Rassolnik - rosyjska zupa ogórkowa |
Składniki:
750ml bulionu mięsnego
ćwiartka małej główki białej kapusty,
szklanka pęczaku
5 kiszonych ogórków,
20g korzenia selera,
marchewka,
pietruszka,
mała cebula
masło,
100 g gotowanej wołowiny z bulionu
śmietana 18%
woda po ogórkach ze słoika (150ml)
natka pietruszki
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać
ze skóry i pokroić w słupki. Poszatkować kapustę, cebulę pokroić w piórka. Na
maśle podsmażyć cebulę i marchewkę. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w podłużne plastry. Podsmażyć na maśle. Zagotować bulion, wrzucić kapustę,
doprowadzić do wrzenia, dorzucić pęczak, seler i pietruszkę. Po 5 minutach
wrzucić marchewkę i cebulę. Zagotować wodę z
ogórków, przecedzić i dodać do zupy. Dodać mięso i ogórki. Gotować przez 15 minut. Ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Podawać z
kleksem śmietany i świeżą natką pietruszki.
Ciekawa wersja ogórkowej
OdpowiedzUsuńTreściwa zupa, dobra na zimę
OdpowiedzUsuń