Mamy upał w połowie września. Trzeba sobie z tym jakoś poradzić. Na ratunek znów przychodzi kuchnia rosyjska. W Rosji bazą do chłodników, poza swojskim wywarem z buraków, jest kwas chlebowy. Taka jest okroszka, popularna rosyjska zupa, która jest przyrządzana z żółtek, musztardy, kwasu chlebowego, ogórków, zieleniny z dodatkiem gotowanego mięsa i śmietany.
Okroszka - rosyjski chłodnik na kwasie chlebowym |
Składniki:
300 g gotowanej wołowiny z bulionu
400 ml kwasu chlebowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 ogórki
2 ugotowane jajka
dwie łyżki musztardy rosyjskiej
sól, pieprz, cukier
koperek
śmietana 18 %
Żółtka ugotowanych na twardo jajek utrzeć ze śmietaną, musztardą, solą i cukrem i rozprowadzić z niewielką ilością kwasu chlebowego. Szczypiorek utrzeć z solą aż puści sok. Białka z jajek pokroić w paseczki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Do
garnka przełożyć: ogórki, drobno pokrojone mięso, masę jajeczną, białka. Zalać kwasem z utartym szczypiorkiem i bardzo starannie wymieszać. Przelać do garnka i dodać
śmietany. Podawać z siekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz