Dziś przepis na kolejny świąteczny wypiek - sernik kawowy na spodzie z ciasta piernikowego. Spód zrobiłam z ciasta z tego przepisu. Sernik jest bardzo zimowo rozgrzewający (również za sprawą dodatku cynamonu) i aromatyczny. To nieco zmodyfikowany przepis na klasyczny sernik po wiedeńsku, jedno z najprostszych ciast, jakie nam.
Składniki na tortownice o średnicy 23 cm:
500 g białego sera (najlepiej półtłustego)
100 g masła
pól szklanki cukru
4 jajka (4 żółtka i 3 białka)
2 łyżki maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki cynamonu
ciasto piernikowe do wyłożenia formy (ok. 4-5 łyżek)
masło i bułka tarta do formy
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, spód wylepić ciastem piernikowym, odstawić. Kawę i cynamon zaparzyć w 40 ml wrzątku. Oddzielić białka od żółtek. Wszystkie składniki masy serowej poza białkami utrzeć na gładka masę w robocie kuchennym, ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć je z masą. Masę wyłożyć na piernikowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni ok. 45-40 minut (w piekarniku gazowym ustawić tortownicę na jak najwyższym poziomie piekarnika, żeby nie spalić ciasta piernikowego). Sernik podawać po co najmniej 10 godzinach - kiedy całkiem wystygnie i stężeje.
kawa i pierniczki, wyborne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
uwielbiam sernik, uwielbiam kawe wiec chyba skusze sie na to polaczenie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń