czwartek, 10 grudnia 2015

Pierniczki dojrzewające (pierniczki Silije)

Dziś jest ostatni dzień kiedy można nastawić ciasto na pierniczki Silije (pod warunkiem, że będą pieczone w Wigilię). To fantastyczny, łatwy przepis na drobne pierniczki, które bardzo łatwo się wykrawa i które nie tracą kształtu podczas pieczenia. Robiłam te pierniczki wielokrotnie, w zeszłym roku musiałam się zadowolić innym przepisem (który też znajdzie się na blogu jako "ratunkowy" przepis na szybkie pierniczki :). Przepis jest chyba już powszechnie znany, ja zrobiłam  niewielkie modyfikacje. Z pełnej porcji otrzymamy bardzo bardzo dużo pierniczków :)
Pierniczki dojrzewające (pierniczki Silije)
Składniki:
1 kg mąki pszennej
kostka smalcu
2 szklanki cukru (pomieszałam biały z trzcinowym żeby wzmocnić korzenność) 
500 g miodu (pomieszałam wielokwiatowy ze spadziowy, który lubię najbardziej)
pól zklanki mleka
3 łyzeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
ulubiona przyprawa do piernika w ilości wg upodobania (moim zdaniem pół szklanki przypraw w pierwotnym przepisie to zdecydowania przesada, a nie "pełnia korzennych aromatów")

Smalec, miód i cukier podgrzewać razem aż się rozpuszczą i wymieszają, ostudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki umieścić w bardzo dużej misce i dokładnie wymieszać (można ręką, można też łyżką). Miskę nakryć folią lub ściereczką, odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 4-6 tygodni (ale 2 tygodnie też w zupełności wystarczą).
Dojrzałe ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm (można cieniej, wtedy wyjdą ciasteczka w stylu pepparkakor), piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 10-15 minut. Po przestygnięciu ozdabiać, kropić wodą, zamykać w puszce z kawałkiem jabłka, jak kto woli. Ja najbardziej lubię suche, chrupiące pierniczki z lukrem miętowym lub gorzką czekoladą :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...