sobota, 6 lutego 2016

Kulajda s podmáslím - czeska zupa grzybowa na maślance

Dziś kolejna zupa czeska. Tradycyjnie, dużo w niej nabiału i mąki - Czesi uwielbiają zabielane zupy na zasmażce lub po prostu zaciągnięte mąką. Ta zupa świetnie smakuje i latem i zimą. To tradycyjna wersja zupy z Karkonoszy, jednak w wielu różnych wersjach jest znana w całych Czechach. Najważniejsze to mieć dobre grzyby :)

Kulajda s podmáslím - czeska zupa grzybowa na maślance
Składniki:
litr wody
200 g mrożonych podgrzybków
cztery średnie ziemniaki
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki mąki
100 ml maślanki
szczypta kminku
sól i pieprz
świeży koperek
jajka
ewentualnie ocet do smaku

Grzyby zalać wodą (około 1 litra) i posolić. Krótko pogotować, następnie dodać kminek i pokrojone ziemniaki. Gotować około 15 minut, aż będą prawie miękkie. Kremówkę wymieszać z mąką, wlać do zupy i pogotować. Dodać maślankę, pogotować i przyprawić do smaku koperkiem. Do zupy wbić jajko i szybko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie octem, jeżeli ktoś lubi wyraziste kwaśne smaki. 

Kuchnia czeska 2016 Kuchnia czeska 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...