sobota, 13 lutego 2016

Pikantní utopenci - czeska marynowana zakąska do piwa na ostro

Utopenec to popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie, często podawana w czeskich pubach do piwa. Podstawowym składnikiem oryginalnego przepisu są czeskie kiełbasy z kawałkami słoniny (špekáčky) - w warunkach polskich można je zastąpić wysokogatunkowym serdelkiem. Nie przekonuje mnie jakoś wersja z parówkami ;)
Tak czy siak, utopenec to jedno z najpopularniejszych dań w Czechach, a plotka, jakoby przepisy sanitarne UE zakazały Czechom podawania tej zakąski w pubach wywołała niemałe oburzenie naszych południowych sąsiadów dekadę temu. Utopenec jednak ma się dobrze, występuje w dziesiątkach odmian, poniżej jedna z klasyczniejszych wersji przepisu.

Dziś wersja na bardzo ostro, z papryką chilli i sosem worcester.

Pikantní utopenci
czeska marynowana zakąska do piwa na ostro
Składniki:
5 serdelków
5 cienkich plasterków korniszona
czerwona cebula cebuli pokrojonej w piórka

3 kulki ziela angielskiego
6 pieprzu czerwonego
łyżeczka płatków chili
6 suszonych papryczek piri-piri
łyżka sosu Worcester
ocet i woda w proporcji 1:3 (na 3 szklanki wody 1 szklanka octu)

Mieszankę octu i wody doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę i przyprawy i pogotować 5 minut. Ostudzić. Każdy serdelek nakroić na środku wzdłuż i delikatnie włożyć plaster korniszona.

Ułożyć w słoju razem z miękką cebulą i zalać zalewą z przyprawami. Całość odłożyć w chłodne miejsce na 6 godzin, po tym czasie do lodówki. Tak przygotowane kiełbaski najlepsze będą po 2 tygodniach.

Podawać z chlebem i czeskim piwem ;)

Kuchnia czeska 2016 Kuchnia czeska 2016

1 komentarz:

  1. Uwielbiam, moje skojarzenie z utopencami to wielki kufel piwa i Cesky Krumlov w deszczu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...