czwartek, 11 lutego 2016

Pražský guláš - Gulasz praski

Jak twierdzą sami Czesi, Pražská Šunka,  jest ich oryginalnym produktem, którego autorem był praski rzeźnik František Zvěřina w XIX wieku. Bardzo przypomina prosciutto w smaku, chociaż jest zupełnie inaczej przygotowywana. Dziś nieco zapomniana, ale w Czechach to nadal rarytas. Zazwyczaj podaje się ją jako przystawkę z chrzanem, albo wykorzystuje do przygotowania drugiego dania.  Poniżej przepis na oryginalny praski gulasz. To idealne zimowe danie obiadowe, sycące i pyszne. Idealnie do niego pasuje oczywiście czeskie piwo.
Gulasz rzeźnika praskiego
Składniki na 4 porcje:

600 g wołowiny do duszenia (użyłam karczku)

1 łyżka przecieru pomidorowego
średnia cebula 
ząbek czosnku
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki tymianku

chrzan
4 duże plastry szynki 
60 g parówek lub kiełbasy
olej
sól, pieprz 

Do podania: korniszony, knedel bułczany


Mięso pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać mięso, podsmażyć i dodać przecier, przekrojony na pół czosnek i przyprawy. Podlać wodą tak żeby przykryła mięso, dusić do miękkości
Przygotować roladki z szynki posmarowanej chrzanem, parówki pokroić na ok. 2 cm kawałki, podsmażyć na brązowo na oleju. Roladki i parówki podawać z gulaszem jak na zdjęciu.

Kuchnia czeska 2016 Kuchnia czeska 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...