Jak twierdzą sami Czesi, Pražská Šunka, jest ich oryginalnym produktem, którego autorem był praski rzeźnik
František Zvěřina w XIX wieku. Bardzo przypomina prosciutto w smaku, chociaż jest zupełnie inaczej przygotowywana. Dziś nieco zapomniana, ale w Czechach to nadal rarytas. Zazwyczaj podaje się ją jako przystawkę z chrzanem, albo wykorzystuje do przygotowania drugiego dania. Poniżej przepis na oryginalny praski gulasz. To idealne zimowe danie obiadowe,
sycące i pyszne. Idealnie do niego pasuje oczywiście czeskie piwo.
Gulasz rzeźnika praskiego |
Składniki na 4 porcje:
600 g wołowiny do duszenia (użyłam karczku)
1 łyżka przecieru pomidorowego
średnia cebula
ząbek czosnku
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki tymianku
chrzan
4 duże plastry szynki
60 g parówek lub kiełbasy
olej
sól, pieprz
Do podania: korniszony, knedel bułczany
Mięso pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać mięso, podsmażyć i dodać przecier, przekrojony na pół czosnek i przyprawy. Podlać wodą tak żeby przykryła mięso, dusić do miękkości
Przygotować roladki z szynki posmarowanej chrzanem, parówki pokroić na ok. 2 cm kawałki, podsmażyć na brązowo na oleju. Roladki i parówki podawać z gulaszem jak na zdjęciu.
600 g wołowiny do duszenia (użyłam karczku)
1 łyżka przecieru pomidorowego
średnia cebula
ząbek czosnku
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki tymianku
chrzan
4 duże plastry szynki
60 g parówek lub kiełbasy
olej
sól, pieprz
Do podania: korniszony, knedel bułczany
Mięso pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać mięso, podsmażyć i dodać przecier, przekrojony na pół czosnek i przyprawy. Podlać wodą tak żeby przykryła mięso, dusić do miękkości
Przygotować roladki z szynki posmarowanej chrzanem, parówki pokroić na ok. 2 cm kawałki, podsmażyć na brązowo na oleju. Roladki i parówki podawać z gulaszem jak na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz