W końcu pojawiła się w moim warzywniaku. Wyczekana, wymarzona, znak, ze to już koniec lata - dynia. Uwielbiam ją pod każdą postacią (no dobrze, jeszcze nigdy nie robiłam ciasta dyniowego, ale pewnie już niedługo ;). Oczywiście skusiłam się na całkiem sporą ćwiartkę. Dopiero po wyjściu ze sklepu uświadomiłam sobie, że a) nie bardzo mam co z nią zrobić, b) za tydzień albo dwa będą bardziej dojrzałe i smaczniejsze. Zastanawiałam się co zrobić z 1,3 kg średnio dojrzałej dyni. Postanowiłam eksperymentować. Niedawno dostałam wspaniałe przyprawy z Indii, wśród nich znalazły się kurkuma i garam masala. Postanowiłam zrobić jeden z moich ulubionych dodatków do mięsa - pieczone ziemniaki i dynię. Zwykle robię je z rozmarynem i chilli w płatkach. Tym razem postanowiłam zaryzykować wersje hinduską.
Dzięki kurkumie moja bladawa dynia złapała piękny słoneczny kolor.
Ślicznie widać na zdjęciach, robionych wcześnie rano w pełnym świetle
(moja kuchnia wychodzi na wschód).
ok. kilogram dyni (po obraniu i usunięciu pestek)
5 sporych ziemniaków
1 ząbek czosnku
płaska łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
sól, pieprz, oliwa
Obraną i wypestkowaną dynie pokroić w dużą kostkę (u mnie 2x3 cm). Obrane ziemniaki pokroić na kawałki ok. dwa razy mniejsze, niż dynia (dynia piecze się dużo szybciej niż ziemniaki, a chcemy żeby upiekło się w podobnym czasie). Papryczkę pokroić w paski.
Ja zwykle kupuje więcej papryczek, myję, wypestkowuję, kroję i mrożę - mam gotowy zapas do szybkiego użycia. Podczas siekania można użyć jednorazowych rękawiczek, zawsze tak robię - nosze soczewki, gdybym potem dotknęła oka takim paprykowym palcem (sok z papryczki strasznie ciężko zmyć ze skóry), mogłoby się skończyć nawet pogotowiem, a na 100% strasznym bólem.
Dynię i ziemniaki przełożyć do naczynia do zapiekania, polać oliwą, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec warzywa ok. 40-60 minut - aż ziemniaki zmiękną, a dynia lekko się skarmelizuje na krawędziach.
Jeszcze zdjęcie przypraw zanim trafiły do moich pojemniczków i zbliżenie na dynię.
Wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńI wierzę, że też tak smakuje.
Jak piekłam, to pachniało w całym mieszkaniu :)
Usuńoj tak ... garam masala daje niezwykle silny zapach :)
OdpowiedzUsuń