Włosi mają swoje pesto, Gruzini swoją adżikę. To uniwersalny sos, który nadaje się do mięs, marynat, jako baza do zupy charczo. Tylko jedna uwaga - jest cholernie ostry - w sumie to zmielone ostre papryczki chilli z przyprawami. Pozdrawiamy Bartka, jedynego naszego znajomego, który dał radę adżice na łyżeczce ;) Warto mieć na uwadze, że pomidory nie wchodzą w skład tradycyjnej adżiki, jednakże niektóre ostre sosy pomidorowe dostępne w sklepach nieprawidłowo nazywane są adżikami, chociaż bliżej im do ajwaru lub zwykłego ketchupu. Lepiej zrobić samemu w 5 minut w domku :)
Składniki:
Adżika (აჯიკა) - gruziński naprawdę(!) ostry sos |
20 dkg ostrych papryczek chili obranych i bez pestek (chyba że ktoś jest hardcorem;P)
ząbek czosnku
łyżeczka chmeli suneli
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki soli
Paprykę zmielić z czosnkiem kilka razy do uzyskania jednolitej czerwonej masy. Do masy dodać sól i przyprawy i jeszcze raz zmiksować. Można przechowywać w słoiku przez długi czas w lodówce.
Uwielbiam ostre sosy, więc od samego czytania o nim ślinka mi cieknie.
OdpowiedzUsuńjadłam, smaczny bardzo :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry
OdpowiedzUsuń