wtorek, 12 listopada 2013

Boczek pieczony w miodzie pitnym

Jak pisaliśmy wczoraj, coraz zimniej się robi. Trzeba coraz konkretniej gotować. W związku z tym dzisiaj kolejny przepis wykorzystujący miód pitny. Tym razem w wersji rozgrzewającej z pastą z ostrej papryki i rozmarynem.
Boczek pieczony w miodzie pitnym
Składniki:
1 kg surowego boczku ze skórą
150 ml miodu pitnego (dwójniak)
łyżeczka pasty z ostrej papryki
łyżeczka siekanych igieł rozmarynu
1 cebula
sól i pieprz

Miód wymieszać z pastą paprykową i rozmarynem. Boczek opłukać. Skórę i tłuszcz pod nią naciąć w kratkę. Następnie mięso oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Umieścić w brytfance. Zalać przygotowaną marynatą i odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Po tym czasie dodać 150 ml wody i włożyć pokrojoną na ćwiartki cebulę dookoła mięsa. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 170 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do ok. 190 stopni, odkryć i dopiec ok. 20 minut aż wierzch zbrązowieje. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać sosem z pieczenia.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...