wtorek, 20 maja 2014

Guacamole - meksykański sos z awokado

Skoro jesteśmy w meksykańskich klimatach, nie może się obyć bez guacamole. Nazwa  pochodzi z języka nahuatl, ahuacama alli (w języku nahuatl ahuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole. Istnieje wiele przepisów na ten sos. My wybraliśmy najklasyczniejszy - bez cebuli, która króluje w większości polskojęzycznych przepisów, chyba tylko po to, by zepsuć smak ;)
Guacamole - meksykański sos z awokado
Składniki:
1 dojrzałe awokado (najlepiej maślana odmiana - ta z chropowatą wpadającą w czerń skórką)
sok z połowy limonki
mały ząbek czosnku
drobno posiekane chili do smaku
sól i pieprz
opcjonalnie liście kolendry

Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do blendera, dodać sok z limonki, który zapobiega zmianie koloru startego owocu. Dodać przyprawy i zmiksować na jednolitą masę. Podawać do tortilli, burrito, nachosów i innych dań kuchni meksykańskiej.

Hola Mexico 4 Hola Mexico 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...