środa, 6 sierpnia 2014

Kurczak z orzechami nerkowca i warzywami

Dzisiaj szybki przepis na letniego kurczaka z warzywami na sposób chiński. Warto wykorzystać młody groszek cukrowy póki jest w sprzedaży :)
Kurczak z orzechami nerkowca
Składniki:
300g filetów z piersi kurczaka
łyżeczka oleju sezamowego lub ulubionego orzechowego
łyżka sosu hoisin
łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
75g niesolonych orzechów nerkowca
250g groszku cukrowego
seler naciowy, pokrojony w plasterki
pół puszki kiełków soi, odsączonych z zalewy
czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę

sos:
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu hoisin
2  łyżki wody

Z piersi usunąć tłuszcz i błony. Pokroić w cienkie paski. Przełożyć do głębokiej miski. Wymieszać olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy i ząbek czosnku. Polać kurczaka marynatą i dobrze wymieszać. Odstawić na 20 minut. W woku rozgrzać połowę oleju roślinnego. Wrzucić orzechy nerkowca i prażyć, aż zbrązowieją. Odsączyć i trzymać w cieple. Wrzucić na wok groszek, seler, paprykę i resztę czosnku. Smażyć od czasu do czasu mieszając przez 2-3 minuty. Wyjąć warzywa z woka łyżką cedzakową i trzymać w cieple.

W woku rozgrzać pozostały olej, wyjąć kurczaka z marynaty i smażyć, mieszając przez 5 minut. Dodać odłożone wcześniej warzywa i prażone orzechy oraz kiełki soi. Wymieszać mąkę i sos hoisin z wodą w szklance. Wlać sos do woka, zagotować mieszając, aż zgęstnieje i podawać.
Lato w pełni! Zielony groszek na różne sposoby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...