niedziela, 31 sierpnia 2014

Domowa lemoniada różana

Zeszły sezon letni minął na naszym blogu pod znakiem lemoniad. Wielką popularnością cieszyły się przepisy na klasyczną, imbirową czy na arbuzadę  lub lemoniadę lawendową. Największe wzięcia miała jednak - co nas cieszy - nasza propozycja dla cukrzyków - lemoniada słodzona stewią. Dziś , po lemoniadzie z truskawek oraz sosnowej, czas na ostatnią propozycję przed końcem lata - lemoniadę różaną. Wystarczy mieszanka syropu i wody różanej i uzyskujemy niezwykle aromatyczny napój. Tym razem udało mi się zręczniej poradzić sobie z barwnikiem spożywczym :)
Domowa lemoniada różana

Składniki na niecały 1 litr napoju:

sok wyciśnięty z 2 limonek
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
skórka starta z limonki i połowy cytryny
dwie łyżki syropu różanego
dwie łyżki wody różanej
szklanka lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
opcjonalnie: czerowny barwnik spożywczy

Sok z cytryn i limonek połączyć ze startą skórką. Dodać wodę i syrop różany i dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę barwnika spożywczego, jeżeli chce się uzyskać różowy kolor lemoniady. Zalać litrem wody mineralnego. Odstawić do schłodzenia, podawać z kostkami lodu.
Letnie Orzeźwienie 2014
Jak ugasić pragnienie? Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...